Annons

”Brist” trots tomma lägenheter

Västra Götaland Det är svårt i storstäderna men hur allvarlig är bristen på hyresrätter i övriga Västra Götaland? Hem & Hyra hittar snabbt värdar som kan erbjuda lägenhet helt utan kötid.
Foto: Minna Ulin
Många fönster gapar tomma i Dals Långed i Bengtsfors kommun.

Länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsenkät har länge visat på en utbredd bostadsbrist i Väs¬tra Götaland. Allra svårast är det att få en hyresrätt. Det sa nästan alla kommuner 2013. Men Hem & Hyras granskning visar att det finns lediga lägenheter. I 26 av 36 kommuner med rapporterad brist på hyresrätter kan den allmännyttiga hyresvärden erbjuda lägenhet inom ett halvår, 15 av dem har lägenheter som är lediga omgående. 

Lysekilsbostäder, Melleruds Bostäder, Falköpings hyresbostäder, Alingsåshem och Tranemobostäder är bara några av hyresvärdarna som kan erbjuda bostad på direkten, till den som inte är kräsen eller som kan betala hyran i en nybyggd lägenhet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Är det då verkligen brist på hyresrätter i kommuner med tomma bostäder?
Göran Carlsson ansvarar för bostadsmarknadsenkäten som länsstyrelsen gör på uppdrag av Boverket.
– Vi får en bild som är en generalisering. Det kan såklart finnas delar i uppgifterna som inte stämmer om man går på djupet och tittar på det mer specialiserat, säger han.
Frågan om hur bostadsbrist ska definieras är svår anser Göran Carlsson.
– Vi måste utgå från att kommunen som har bostadsförsörjningsansvar för sina invånare kan göra den bedömningen.

Bostadsmarknadsenkäten grundar sig alltså på kommunernas egna uppgifter. Magnus Sundén är näringslivschef i Falköping där tolv lägenheter står tomma när vi ringer. Han tycker ändå det är rätt att kommunen har rapporterat in brist på hyresrätter.
– De tomma lägenheterna ligger i områden över en mil utanför tätorten. Vanliga lägenheter för barnfamiljer inne i stan har vi alldeles för få av, säger han.

Tranemos kommunchef Annika Hedvall kan förstå varför kommunen angett bostadsbrist trots att det kommunala bolaget har upp emot 50 tomma lägenheter.
– Vi är medvetna om att det finns fler vakanser än vad som är önskvärt. Men i centralorten har vi faktiskt brist på lägenheter. Så vi kan inte ge ett enhetligt svar för hela kommunen.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Svaret är liknande i Bengtsfors, där Bengtsforshus har 150 tomma lägenheter.
– Vi har brist i tätorten, där finns efterfrågan på både tomter och hyresrätter. Vi försöker tyda frågorna efter bästa förmåga, säger planhandläggare Anette Klang, som ansvarar för kommunens inrapportering till länsstyrelsen.

RELATERAT
I Strömstad är det tufft, läs om Peter som ändå lyckades få lägenhet.

Hur länge får man vänta på bostad i din kommun? Se Hem & Hyras lista över Västra Götaland.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Även Karlskoga och Hagfors tampas med bostadsöverskott. Läs om hyresgästerna som åkte till storstan för att prata landsbygdsproblem.

Annons

Bostadmarknadsenkäten 2013 från länsstyrelsen i Västra Götaland hittar du här

Fakta: Så kollade vi västsvenska väntetider

Hem & Hyras granskning gäller Västra Götalands 36 kommuner som uppger att de har brist på hyresrätter till länsstyrelsen. 
Enligt vår rundringning i april till juni kunde värdar i 26 kommuner erbjuda bostad inom sex månader. Hos 15 av dem fanns lägenheter för omedelbar inflyttning. 
Generellt är kön längst till centrala lägenheter, ”nära torget”, och med tillgång till hiss. 
Även på orter med högt söktryck har många värdar svårt att fylla nybyggda hus med hög hyra.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.