HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: ”Kan bli olustigt”

Nyheter Bostadsrättsföreningen hade försökt bli av med hyresgästen i många år. Nu har hon fått 700 000 kronor för att flytta.
Kvinnan fick 700 000 kronor för att flytta. Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, anser att det finns flera problem med att köpa ut hyresgäster.
Foto: Getty Images/Hyresgästföreningen
Kvinnan fick 700 000 kronor för att flytta. Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, anser att det finns flera problem med att köpa ut hyresgäster.

Den 59-åriga kvinnan bor i en hyresrätt på tre rum och kök i en bostadsrättsförening söder om Stockholm. Redan 2016 ville bostadsrättsföreningen vräka henne. Man påstod att hon olovligen hyrt ut lägenheten i andra hand. Men kvinnan vann i rätten och fick bo kvar.

2020 försökte hyresvärden på nytt att få kvinnan att flytta, av liknande skäl som tidigare. Bostadsrättsföreningen sa upp hennes kontrakt, men kvinnan tog på nytt det hela vidare till rätten. Den här gången fick kvinnan rätt i Hyresnämnden och fick ha kvar lägenheten.

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

Får pengar och flyttar ut

Men bostadsrättsföreningen nöjde sig inte, utan erbjöd kvinnan pengar för att lämna sin bostad. Och enligt ett beslut i Hovrätten har nu kvinna tackat ja till att flytta. I en förlikning har hon lovat att lämna lägenheten i juli. För det får hon 700 000 kronor.

Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, säger att hon känner till tillvägagångssättet och att det inte är olagligt att köpa ut hyresgäster ur bostadsrättsföreningar på detta sätt.

Samtidigt anser hon säger att situationen kan bli problematisk för hyresgäster som köps ut, trots att de får pengar.

Annons
Läs ocksåUppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus

– Man förlorar ju sitt hem, så det är klart att det är ett svårt ställningstagande. I vissa situationer kan man känna sig mer eller mindre tvingad att acceptera en sådan här lösning, till exempel när fastighetsägarna sätter det i system och försöker få bort alla hyresgäster.

”Kan bli olustigt att bo kvar”

Hur menar du?

– Om det blir tydligt att fastighetsägaren vill bli av med en, så kan det bli väldigt olustigt att bli kvar i en sådan situation, så att man på sätt och vis tvingas välja ett alternativ. Man kanske inte känner sig välkommen att bo kvar och det är naturligtvis inte bra.

Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund

Vad har värden att tjäna på att bli av med hyresgäster?

Annons

– Det är bra för bostadsrättsföreningar som kan de sälja lägenheterna till marknadspris. Det får ett kapitaltillskott, vilket så klart är fördelaktigt. Men det är inte särskilt snyggt om en bostadsrättsförening försöker få någon att flytta på olika sätt, antingen med erbjudanden eller genom uppsägning.

Hem & Hyra har sökt kvinnan och bostadsrättsföreningens juridiska ombud.

Läs också Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset Dömd gängledare mister lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.