Annons

Fick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: ”Kan bli olustigt”

Nyheter Bostadsrättsföreningen hade försökt bli av med hyresgästen i många år. Nu har hon fått 700 000 kronor för att flytta.
Kvinnan fick 700 000 kronor för att flytta. Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, anser att det finns flera problem med att köpa ut hyresgäster.
Foto: Getty Images/Hyresgästföreningen
Kvinnan fick 700 000 kronor för att flytta. Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, anser att det finns flera problem med att köpa ut hyresgäster.

Den 59-åriga kvinnan bor i en hyresrätt på tre rum och kök i en bostadsrättsförening söder om Stockholm. Redan 2016 ville bostadsrättsföreningen vräka henne. Man påstod att hon olovligen hyrt ut lägenheten i andra hand. Men kvinnan vann i rätten och fick bo kvar.

2020 försökte hyresvärden på nytt att få kvinnan att flytta, av liknande skäl som tidigare. Bostadsrättsföreningen sa upp hennes kontrakt, men kvinnan tog på nytt det hela vidare till rätten. Den här gången fick kvinnan rätt i Hyresnämnden och fick ha kvar lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Får pengar och flyttar ut

Men bostadsrättsföreningen nöjde sig inte, utan erbjöd kvinnan pengar för att lämna sin bostad. Och enligt ett beslut i Hovrätten har nu kvinna tackat ja till att flytta. I en förlikning har hon lovat att lämna lägenheten i juli. För det får hon 700 000 kronor.

Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, säger att hon känner till tillvägagångssättet och att det inte är olagligt att köpa ut hyresgäster ur bostadsrättsföreningar på detta sätt.

Samtidigt anser hon säger att situationen kan bli problematisk för hyresgäster som köps ut, trots att de får pengar.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

– Man förlorar ju sitt hem, så det är klart att det är ett svårt ställningstagande. I vissa situationer kan man känna sig mer eller mindre tvingad att acceptera en sådan här lösning, till exempel när fastighetsägarna sätter det i system och försöker få bort alla hyresgäster.

”Kan bli olustigt att bo kvar”

Hur menar du?

– Om det blir tydligt att fastighetsägaren vill bli av med en, så kan det bli väldigt olustigt att bli kvar i en sådan situation, så att man på sätt och vis tvingas välja ett alternativ. Man kanske inte känner sig välkommen att bo kvar och det är naturligtvis inte bra.

Läs ocksåHyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronorUppsägning av hyresavtal och tingsrätten i Linköping.

Vad har värden att tjäna på att bli av med hyresgäster?

Annons

– Det är bra för bostadsrättsföreningar som kan de sälja lägenheterna till marknadspris. Det får ett kapitaltillskott, vilket så klart är fördelaktigt. Men det är inte särskilt snyggt om en bostadsrättsförening försöker få någon att flytta på olika sätt, antingen med erbjudanden eller genom uppsägning.

Hem & Hyra har sökt kvinnan och bostadsrättsföreningens juridiska ombud.

Läs också Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.