HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fick sparken från Hyresgästföreningen – riskerar ”särskild förvaltning”

Bjuv Först avskedades medlemsvärvaren från Hyresgästföreningen. Nu har Hyresgästföreningen krävt särskild förvaltning genom så kallat förvaltningsåläggande, en lättare variant av tvångsförvaltning, av hans fastighet i en by i norra Skåne.
Foto: Anna Hultberg/montage

Hem & Hyra har i flera artiklar följt turerna kring den medlemsrekryterare på Hyresgästföreningen i norra Skåne som nyligen fick sparken. Detta sedan det framkommit att han själv är hyresvärd samtidigt som han anklagas för att ha misskött sin fastighet och missbrukat sin roll inom Hyresgästföreningen. Medlemsrekryteraren har stämt sin tidigare arbetsgivare i tingsrätten på över en miljon kronor. Samtidigt har nu Hyresgästföreningen lämnat in en ansökan om så kallad särskild förvaltning i form av ett förvaltningsåläggande till hyresnämnden. Det är lättare form av tvångsförvaltning där hyresvärden måste lämna ifrån sig förvaltningen av fastigheten, men själv får välja till vem detta görs. Det gäller medlemsrekryterarens hyresfastighet i en by i Bjuvs kommun, som han äger tillsammans med en annan person.

Hyresgästföreningen menar att fastighetsägaren bryter mot lagen då han stängt av el och vatten till en av hyresgästerna på grund av två obetalda hyror. Enligt ansökan till hyresnämnden ska det ha skett vid mer än ett tillfälle och fastighetsägaren ska inte ha för avsikt att sätta på varken el eller vatten igen förrän hyran är betald. Genom agerandet brister han så mycket i sin roll som fastighetsägare att han inte längre bör sköta sin egen fastighet, menar Hyresgästföreningen. Även om Hyresgästföreningen valt den ”lättare” varianten av tvångsförvaltning har man i ansökan bett hyresnämnden om skyndsam handläggning vilket verkar ha hörsammats. Dagen efter ansökan lämnades till hyresnämnden hade nämnden satt ut ett datum för förhandling. Om knappt två veckor möts parterna i hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåMedlemsrekryterare avskedas - missbrukade sin yrkesroll

Hem & Hyra har pratat med fastighetsägarens juridiska ombud som inte vill kommentera ansökan till hyresnämnden. Hem & Hyra har inte kunnat nå Hyresgästföreningens juridiska ombud för en kommentar men Lillemor Nordhöj, chef för den juridiska enheten på Hyresgästföreningen i norra Skåne, har i en tidigare artikel sagt att:
— Fastighetsägare har inte rätt att stänga av vatten och el egenmäktigt. Tar man sig den rätten så faller det inom ramen för när man kan kräva tvångsförvaltning då förvaltningen inte sköts på ett godtagbart sätt.

Annons
Läs också ”Viktigt för oss att agera oerhört resolut” Hyresgästföreningen stäms på över en miljon Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.