Annons

Finnes: Lediga jobb som hyresgästvärvare

Nyheter ​Drygt 200 000 till 775 000 kronor. Så olika mycket tjänar Hyresgästföreningens värvare. Det är ont om dem. Och de flesta som börjar slutar.
I januari var 535 000 medlemmar i Hyresgästföreningen. Den sista juli hade siffran sjunkit till 529 000. Orsaken är inte att fler lämnar föreningen än vanligt utan på att nyrekryteringar haltar. Det beror i sin tur på att det är svårt att rekrytera värvare, som genom dörrknackning ska få fram nya medlemmar.
– Vi bör vara 25 medarbetare i Stockholm. I dag är vi 16. Det är svårt att rekrytera bra säljare och jag kan tänka mig att arbetstiderna, kvällar och ibland helger, gör att en del låter bli att söka, säger Pierre Åneby, chef för värvarenheten på Hyresgästföreningen i Stockholm.
Under provanställningstiden på tre månader har värvarna en garantilön på omkring 16 750 kronor i månaden, sedan baseras inkomsten enbart på provision. Av 19 som provanställdes i Stockholm förra året var det bara en handfull som blev kvar. Ett tufft jobb med andra ord. Men enligt Mikael Höglund, värvare och fackligt aktiv inom Handels, vill de allra flesta värva-re ha det så.
– Vid drygt 40 nya medlemmar i månaden är den ursprungliga garantilönen uppnådd. Klarar man inte fler än så är nog inte värvare rätt jobb. En av fördelarna med jobbet är friheten att lägga upp sin arbetsdag efter eget huvud. Många är rädda för att den friheten till viss del ska försvinna med en garantilön, säger Mikael Höglund.
Pierre Åneby kan å sin sida tänka sig större flexibilitet i lönesystemet, där en del skulle vara fast månadslön och en del provision.
Hur mycket värvarna skrapar ihop i månadslön varierar kraftigt. Varje ny medlem ger 396 kronor. Den främste värvaren i landet fick förra året ihop 1 961 nya medlemmar, vilket ger en årsinkomst på drygt 775 000 kronor. Medellönen ligger betydligt lägre än så. I Stockholm fick värvarna i snitt ihop 674 medlemmar var under 2009, vilket ger en årslön på knappt 267 000 kronor. 
 
Av Handels medlemmar är det bara Hyresgästföreningens värvare och försäkringsbolaget Folksams säljare som enbart har provisionslön.
– Generellt sätt är tycker vi inte att enbart provision är bra. Men det är ett speciellt jobb och värvarna själva är nöjda med lönesystemet, säger Elsie Mann, ombudsman på Handels.
Enligt Mikael Höglund är det största hindret att hitta nya kompetenta värvare att lönen betalas ut först när den värvade medlemmen betalt sin första avgift. Det innebär att månadslönen blir ojämn och svår att förutse.
– Vi hoppas på att få till en ändring i pågående avtalsförhandling, säger Mikael Höglund.

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt Ja till varmhyra och sänkt tröskel för unga – här är stämmans beslut i korthet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.