Annons

Fler än 1 000 nya hem klara i Linköping

Linköping Det byggs på många håll i Linköpings kommun just nu. Nyligen blev den 1 000:e nya bostaden i år färdig.
Foto: Jenny Knutsson
Mycket talar för att det är här, i Vallastaden, som årets tusende färdiga bostad i Linköping finns.

Linköpings kommun har som mål att minst 1 000 nya hem ska skapas – om året. I år blir det betydligt fler än så. Redan i augusti stod bostad nummer 1 000 färdig och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) tror att minst ytterligare 500 kommer att ha blivit verklighet innan året är slut.

– Det färdigställdes ett stort antal bostäder i Vallastaden i augusti så det troligaste är att nummer 1 000 blev någon av dem, säger han.

Elias Aguirre (S).

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I augusti var ytterligare 2 897 lägenheter och småhus under produktion, enligt kommunens statistik. Det kan vara rekord.

– Det ligger ungefär i samma nivå som under miljonprogrammet. Kommunen har tydliga siffror från 80-talet och framåt och under de åren finns i alla fall ingenting motsvarande, säger Elias Aguirre.

Annons

Linköping växer befolkningsmässigt. Under andra kvartalet i år minskade visserligen antalet invånare med 43 personer men totalt sett har befolkningen ökat hittills i år. Nedgången inför sommaren kan bero på att många studenter som avslutat sin utbildning lämnar staden vid den tiden på året.

Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

Finns det någon risk att det byggs för mycket och att en baksmälla väntar?

– Ja, men den risken är jag villig att ta eftersom det är bättre än alternativet. De senaste åren har näringslivet haft locka hit ny personal på grund av bostadsbristen och det är svårt för Linköpingsbor som vill flytta hemifrån.

Annons

Elias Aguirre gör bedömningen att den nuvarande byggtakten skulle behöva hålla i sig i åtminstone två-tre år till för att komma i fatt efter läget som rådde under ett antal år tidigare med låg nyproduktion och ökande invånarantal.

Läs ocksåCentralt boende mitt i smeten – om pippin själv får väljaEn fiskmås har lagt bo mitt i en trafikerad korsning. Bussar åker förbi och en andra bild visar äggen den ruvar på.

– Mycket av det som byggs nu är hyresrätter och det behövs för rörligheten på bostadsmarknaden. Nyproduktion är dyrt men det frigör ändå andra, billigare bostäder, säger han.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.