Annons

Fler än 1 000 nya hem klara i Linköping

Linköping Det byggs på många håll i Linköpings kommun just nu. Nyligen blev den 1 000:e nya bostaden i år färdig.
Foto: Jenny Knutsson
Mycket talar för att det är här, i Vallastaden, som årets tusende färdiga bostad i Linköping finns.

Linköpings kommun har som mål att minst 1 000 nya hem ska skapas – om året. I år blir det betydligt fler än så. Redan i augusti stod bostad nummer 1 000 färdig och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) tror att minst ytterligare 500 kommer att ha blivit verklighet innan året är slut.

– Det färdigställdes ett stort antal bostäder i Vallastaden i augusti så det troligaste är att nummer 1 000 blev någon av dem, säger han.

Elias Aguirre (S).

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I augusti var ytterligare 2 897 lägenheter och småhus under produktion, enligt kommunens statistik. Det kan vara rekord.

– Det ligger ungefär i samma nivå som under miljonprogrammet. Kommunen har tydliga siffror från 80-talet och framåt och under de åren finns i alla fall ingenting motsvarande, säger Elias Aguirre.

Annons

Linköping växer befolkningsmässigt. Under andra kvartalet i år minskade visserligen antalet invånare med 43 personer men totalt sett har befolkningen ökat hittills i år. Nedgången inför sommaren kan bero på att många studenter som avslutat sin utbildning lämnar staden vid den tiden på året.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Finns det någon risk att det byggs för mycket och att en baksmälla väntar?

– Ja, men den risken är jag villig att ta eftersom det är bättre än alternativet. De senaste åren har näringslivet haft locka hit ny personal på grund av bostadsbristen och det är svårt för Linköpingsbor som vill flytta hemifrån.

Annons

Elias Aguirre gör bedömningen att den nuvarande byggtakten skulle behöva hålla i sig i åtminstone två-tre år till för att komma i fatt efter läget som rådde under ett antal år tidigare med låg nyproduktion och ökande invånarantal.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

– Mycket av det som byggs nu är hyresrätter och det behövs för rörligheten på bostadsmarknaden. Nyproduktion är dyrt men det frigör ändå andra, billigare bostäder, säger han.

Läs också Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra" Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.