Annons

Fler byter lya med varann

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Bristen på bostäder leder till att fler försöker få en passande lägenhet via byte. Det visar Hem & Hyras undersökning i Bohus-Älvsborg och Skaraborg.
Foto: Kajsa Wedberg
När Deborah Berglund, 30, i Borås väntade sonen Noel och ville byta till en större lägenhet gjorde den privata värden sig oanträffbar. "Vi drev ärendet till hyresnämnden, men tiden rann ut och vi fick tacka nej till bytet", säger hon.

I storstäderna har lägenhetsbyten varit vanligt länge. Nu sprider sig fenomenet över landet. Även i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
– År 2012 fick vi tolv samtal om lägenhetsbyten. I fjol låg siffran på 38 och året innan 53, säger Lennart Björkman, chef Hyresgästföreningens juridiska enhet i Vänersborg.
Björkman tror att den främsta orsaken till ökningen är bristen på bostäder.
– När få bostäder är lediga blir lägenhetsbyte ett sätt att få den lägenhet man vill ha, säger han.
En som försökte byta lägenhet, men som fick nej, är 30-åriga Deborah Berglund i Borås.
När hon och maken Oscar väntade sitt andra barn och behövde en större lägenhet var det deras dåvarande privata hyresvärd som satte käppar i hjulet.
– Vi hittade ett par med en större lägenhet som gärna ville byta med oss. Och eftersom vi skulle få tillökning i familjen hade vi så kallade beaktansvärda skäl och rätten på vår sida, säger Deborah.
Värden var dock inte lika pigg på idén och gjorde sig oanträffbar. På Hyresgästföreningens inrådan drev Deborah och Oscar ärendet vidare till hyresnämnden.
– Men eftersom värden inte dök upp där heller gick chansen oss förbi. Det andra paret kunde inte vänta längre, säger Deborah, som tillsammans med maken lyckligtvis hittade en annan lägenhet att flytta till några månader senare.
– Det kändes jättetråkigt när det hände. Dels för att vi, med ett barn på väg, var smått desperata efter en större bostad och dels för att vi hade låtit det andra paret vänta på oss i onödan, säger Deborah.
Flera värdar i regionen bekräftar att intresset för lägenhetsbyten har ökat. År 2015 tog Alingsåshem emot 29 ansökningar om direktbyten. Året därpå var antalet 49.
– Vi tittar på de sökandes skäl för att byta. Uppfyller de kriterierna som ställs i hyreslagen så säger vi ja, säger Sofia Bernhold-Jensen, bokonsulent på Alingsåshem.
Även i Borås, Trollhättan, Skövde och Uddevalla ökar bytena. Sofia Elisson jobbar som uthyrare på AB Bostäder i Borås. Ett allmännyttigt bostadsbolag med totalt 6 400 hyresrätter.
– Vi har inte några exakta siffror på hur stor ökningen är. Men med tanke på att man i dag får stå i kö i mellan tre till tio år till våra lägenheter har intresset för att byta till sig en bostad ökat markant, säger hon.
I dag sker bytena i Borås antingen via egna kontakter, lappar på anslagstavlor eller bytessajter på nätet. Innan året är slut planerar dock AB Bostäder att erbjuda sina kunder ett så kallat Bytestorg på bolagets hemsida.
– Det känns bra att vi snart kan underlätta matchningen mellan olika hyresgäster och lägenheter, säger Sofia Elisson.

Annons
Annons
Fakta: Då har du rätt att byta

En hyresgäst har rätt att byta sin bostad om man har be-
aktansvärda skäl.
Exempelvis familjeskäl,
studier på annan ort eller ändrad social situation.
Källa: Hyreslagen

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Goda skäl krävs vid lägenhetsbyten Ditt lägenhetsbyte dyrt för bostadsbolaget 80-åring nekades lägenhetsbyte A-kassa är inte nog för lägenhetsbyte Får rätt till lägenhetsbyte efter prövning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.