Annons

Ditt lägenhetsbyte dyrt för bostadsbolaget

Stockholm Funderar du på att byta lägenhet? Det kan bli en kostsam historia. Inte för dig, men för ditt bostadsbolag.– Vad man allmänt talar om i branschen är en kostnad på 30 000 till 40 000 kronor per lägenhetsbyte, säger Roland Sernlind, förhandlingsansvarig på SABO.

De allmännyttiga bostadsbolagen i landet har en genomsnittlig omflyttning på nästan 20 procent, enligt Roland Sernlind. I Stockholm är siffran något lägre på grund av den stora efterfrågan. Men kostnaden är ändå stor för bostadsbolagen. Framför allt är den fördelad på tre poster: administrationen, lägenhetsbesiktningen och de åtgärder som krävs för att lägenheten ska återställas.

Annons
– Det är en stor process. Kontrakt ska skrivas på och andra ska avskrivas, man ska kolla upp inkomstuppgifter, besiktiga och sedan göra något åt de skador som uppkommit – det blir mycket pengar, säger Lillemor Klockare, distriktschef på Familjebostäder.
Familjebostäder har i år en prognos på 7,8 procents omflyttning. De vanligaste bytena är, enligt Lillemor Klockare, de där hyresgäster ska få barn och de där man flyttat in i nybyggen där hyran egentligen är för hög för att sedan byta till en lägenhet med lägre hyra.
Förra året hade Familjebostäder ungefär 23 000 bostäder i sitt bestånd. Bolagets kostnad för lägenhetsbyten kan utifrån de siffrorna stanna på mellan 50 och 70 miljoner kronor bara i år. Trots de höga kostnaderna för lägenhetsbyten är de inte något som varken Familjebostäder eller Svenska bostäder håller reda på. Men man försöker hindra en allt för stor omflyttning.
– Självklart följer vi de regler som finns, vi vill ju inte sätta käppar i hjulen för de som vill byta boende. Men det vi kan arbeta med för att hålla omflyttningen, och kostnaderna, nere är problem som att ett område har en dålig klang eller att det inte finns tillräckligt stora lägenheter, säger Lillemor Klockare.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt" Chockbeskedet: Familjebostäder vill höja hyran 90 procent för pensionärer Hyresgäster utvandrade men behöll sina hyresrätter – nu sägs elva personer upp Misstänkt svartuthyrare uppsagd – avslöjades av Instagrambilder på solnedgång och grönkål Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.