HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler ska bli aktiva ute i områdena

Norrbotten För tio år sedan fanns 156 lokala hyresgästföreningar i Norrland. Nu är de 72 stycken. Men kanske har trenden börjat vända.
Foto: Göran Lindh
Letar intresserade. Britt-Marie Söderlund i Älvsbyn hoppas hitta flera som vill engagera sig i Hyresgästföreningen i sin kommun.

Hyresgästföreningens verksamhet bygger helt på att det finns medlemmar som engagerar sig i föreningen på olika sätt. Utan medlemmar som är aktiva tappar föreningen sin spets. För ett engagemang är mer än att sitta och fika. De lokala hyresgästföreningarna ger mycket mer än så.
– Det är ju så att den som bor i ett område vet bäst vilka behov området har och det ger då styrka att vara flera, säger Gunilla Gahnström, en av region Norrlands verksamhetsutvecklare.
Hem & Hyra har tittat närmare på just det viktiga gräsrotsengagemanget. På tio år har antalet lokala hyresgästföreningar i Norrland mer än halverats. Men till exempel Storsjöbygden i Jämtland är fortsatt stark med 24 lokala hyresgästföreningar.

Vad det är som hänt är svårt att säga, men det är viktigt att arbeta med att locka fler engagerade.
– Här i Umeå har vi tappat ganska mycket, men det hängde mest ihop med att avtalen med Bostaden ändrades och det blev svårare att bedriva verksamhet, säger Kerstin Granberg-Lundgren, ordförande i Hyresgästföreningen södra Västerbotten.
– Men även om vi tappat mycket, känns det lite som att det börjar vända försiktigt.
Hon berättar att Umeå alldeles nyligen får en ny lokal hyresgästförening. Det är i Marieberg, efter Bostadens försäljning till Heimstaden.
– Det var dessutom ett ovanligt stort intresse för att engagera sig, säger Kerstin Granberg-Lundgren.

Läs ocksåHyresförhandlingar klara med Västerviks Bostad

Även i Vilhelmina ser det ut att finnas ett växande engagemang. Det är något föreningen i södra Västerbotten arbetar aktivt med.
– Vi ser till att de medlemmar som är lite intresserade får komma till vårt årsmöte för att se vad det handlar om, säger Kerstin Granberg-Lundgren.
– Vi tror att det är viktigt att de som funderar på att bli aktiva, får lära känna andra. Det är ett sätt att hantera situationen. Jag känner mig hoppfull.

Att engagera medlemmar är något Hyresgästföreningen i Norrland har högt på den dagliga agendan:
– Vi måste finnas i så många bostadsområden som möjligt. Det är så vi blir representativa. Är vi inte det har vi ingen kraft, säger Gunilla Gahnström.
– Därför måste vi hela tiden ställa frågan om det finns intresse att engagera sig och berätta vad det innebär.

Britt-Marie Söderlund i Älvsbyn har tidigare varit aktiv i Hyresgästföreningen. Då var föreningen stark och aktiv på orten. Men successivt minskade aktiviteten och nu finns det medlemmar, men ingen aktivitet.
– Det är tråkigt för Hyresgästföreningen i Älvsbyn var väldigt aktiv, säger Britt-Marie Söderlund.
Hon bor i en lägenhet hos det kommunala bolaget Älvsbyns fastigheter. Hon trivs men saknar just engagemang från andra. Själv har hon precis blivit aktiv igen.

Läs ocksåSambopar betalade för mycket hyra

– Jag blev ersättare i min närmaste kommunförening. Det är Piteåföreningen som har Älvsbyn nu och där är jag engagerad, Britt-Marie Söderlund.
Hon hade gärna sett att Hyresgästföreningen fått fler engagerade i Älvsbyn igen. Både folkvalda och lokala hyresgästföreningar. Medlemmar finns och därmed underlag till verksamhet.
– Hyresgästföreningen gör väldigt mycket nytta. Både när det gäller saker som brister i boendet och samvaro och trivsel, säger Britt-Marie Söderlund.

Det är inte bara Hyresgästföreningen som har svårt att hitta medlemmar som är beredda att engagera sig. Varför det är så, har hon inget svar på.
– Frågar man folk så är det ofta tidsbrist som anges som skäl till att låta bli. Många är nog helt enkelt inte intresserade av att vara mer än medlemmar, säger Britt-Marie Söderlund.
– Det är så synd eftersom det handlar om en viktig verksamhet för hyresgäster. Men det är också en jättefin samvaro så socialt ger det också mycket.
En annan förklaring till problemet har hon mött när yngre medlemmar tillfrågats.
– Det vill ha betalt för att vara med.

Fakta: Lokal hyresgästförening

• Organiseras områdesvis.
• Styrelse med minst tre personer.
• Har egen budget som ska finansiera verksamheten.

Läs också Brand stängde kontoret – fiket blev arbetsplats Amatörkemist tvingas försvara sin hobby i hyresnämnden Protest mot Borlänges miljonuttag från Tunabyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.