HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler ska sortera sitt matavfall

Skövde I ett år har Skövdebostäders hyresgäster på Trängenområdet lagt matrester i särskilda bruna sopkärl. Nu är dags för ytterligare 3 300 hushåll att följa deras exempel.

– Hyresgästerna har varit väldigt duktiga och skött sorteringen bra, säger Skövdebostäders fastighetschef Thomas Olsson.

Kraven på matavfallssorteringen kommer från Avfallssortering östra Skaraborg, AÖS, som svarar för insamlingen. Redan i dag har insamling av matavfall införts hos enbostadshus och på landsbygden. Nu ska även flerbostadshusen i östra Skaraborg anslutas. Något som alltså Skövdebostäder redan i fjol gjorde för omkring tusen hyresgäster på Trängenområdet.

Läs ocksåBostadsbolag på efterkälken börjar sortera matavfall

– Nu är det dags för hyresgästerna i omkring 3 300 av våra lägenheter att följa efter, Men det krävs stora informationsinsatser och anpassningar i infrastrukturen för att få det här att fungera, säger Olsson och tillägger att kraven från AÖS är lite väl högt ställda:

– Kravet är en renhetsgrad på 98 procent. Det vill säga, 98 procent av soporna som hamnar i matavfallskärlen ska vara just matavfall. Det kommer att bli tufft att nå. I praktiken räcker det att några påsar hamnar fel för att vi inte ska klara kraven.

Hur har hyresgästerna lyckats med sorteringen på Trängen?

Läs ocksåSå stor vinst gör de 50 största hyresvärdarna

– De har lyckats sortera rätt till mellan 96 och 97 procent, vilket vi tycker är jättebra! säger Olsson.

Kontrollen sker genom att AÖS gör så kallade plockanalyser, där innehållet i de brunna tunnorna analyseras. Minst 98 procent måste vara matavfall. Om inte riskerar hyresvärden sanktionsavgifter eller till och med avstängning.

Hur ser er information till hyresgästerna ut och hur kontrollerar ni att de nya riktlinjerna följs?

Läs ocksåRusning efter nya Skövdelägenheter

– Först bjuder vi in till ett inledande informationsmöte. Sedan följer vi upp med med mer riktad information. När det gäller kontrollen så ronderar vi ute i områdena varje vecka. Alltså, vi tittar till soprummen. Men vi kan ju endast se så att påsarna som ligger överst har hamnat rätt, säger Olsson. 

Fakta: 45 ton matavfall

Så mycket har de närmare tusen hushållen på Trängen i Skövde sorterat ut under det senaste året.
Avfallet har transporterats till Falköping där det omvandlats till biogas, som bland annat används för att driva bussar. 

Fakta: Avfallssortering östra Skaraborg

Förkortas AÖS och omfattar: 

Skövde
Tibro
Hjo
Karlsborg
Töreboda
Falköping
Skara
Gullspång
Mariestad

Läs också Miljörum stängs efter sopslarv Hoppas på ordförande med branschkunskap
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.