HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Flera fall av förskingring inom Hyresgästföreningen

Stockholm Mellan 200 000 – 300 000 kronor har försvunnit genom förskingring eller slarv. Nu skärper Hyresgästföreningen region Stockholm sina rutiner för att få bukt på problemet.

Genom åren har det gått rykten om förskingring inom olika delar av Hyresgästföreningen region Stockholm. Nu bekräftar Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm att det finns nio aktuella fall.

– Det kan handla om fall där vi vet att personer har förskingrat pengar genom att till exempel låna pengar men inte betala tillbaka, samt misstag och slarv där pengar har försvunnit.  

Läs ocksåSimon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Mellan 200 000 och 300 000 kronor totalt.

Hur ser du på det inträffade?

Läs också800 hyresgäster slipper hyreshöjningar på fem miljoner

– Det är allvarligt. Det rör sig om personer i lokala hyresgästföreningar som har ett förtroendeuppdrag som de har svikit, säger Simon Safari.  

Varför polisanmäler ni inte om ni ser att det har förskingrats pengar

–  Jag har pratat med polisen och är beloppet under ett basbelopp, 45 000 kronor, så är det inget prioriterat ärende.  

Läs också95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning

Finns det inga fall som polisanmäls?

– Jo, i de fall där vi har sett att det rör sig om förskingring och vi inte kommer överens om en avbetalningsplan så polisanmäler vi. Jag tror vi har polisanmält två fall hittills.  

Det är nio fall av förskingring eller misstänkt förskingring i totalt 500 lokala hyresgästföreningar och föreningar. Hur ser du på antalet ?

 – Ett enda är för mycket. Vi har skärpt rutinerna nu för att komma tillrätta med detta.  

Hur då? 

– Vi gör en avbetalningsplan. Personen som utreds får möjlighet att lämna sitt uppdrag frivilligt annars stängs de av i väntan på utredning. Hittills har sju lämnat frivilligt och två stängts av.  

Det kommer också att tillsättas en ny etik-och moralgrupp i höst. Vad ska den göra?

– Den ska bestå av medlemmar eller förtroendevalda som inte ingår i regionstyrelsen. Gruppen ska granska misstänkta fall av förskingring, stadgebrott och konflikter mellan personer.

Läs också Kritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga” Botkyrkabyggen: utsatta områden ska bort från lista 2025

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.