Annons

Flera lurade i hyreshärva på söder – en dömd

Stockholm Karin Larsson var i akut behov av lägenhet och nappade på erbjudandet som var för bra för att vara sant. Hyresvärden var en bedragare och har nu dömts i tingsrätten.
Foto: Roger Rosenlund
Här, på Hökens gata, låg lägenheten som Karin Larsson lurades att betala depositionshyra för. En person är nu dömd för att ha hyrt ut samma lägenhet till tre personer utan att någon fått flytta in.

Hon är långt från ensam att bli utnyttjad av förslagna bedragare, Karin Larsson, även om det är en klen tröst i sammanhanget. Jan Olsson på polisens bedrägericentrum berättar att detta handlar om en ganska vanlig brottslighet som har sin kulmen på året inför skolstarter och då företrädesvis i universitetsstäder. I korthet går den till så här: En lägenhet läggs ut på uthyressajter, kontakter tas, ibland visas till och med en lägenhet upp som bedragaren inte har besittningsrätt till. Till slut kommer man överens om en depositionshyra som betalas, i de här fallen cirka 7 000 kronor vardera, men när det är dags att flytta in kan hur många som helst stå i trapphuset och vänta. Alla lurade. Jan Olsson berättar om ett exempel i Stockholm där en person hyrde en lägenhet över en helg bara för att kunna ha visningar.

– Men det fick vi nys på och hade spaning, säger han. I det fallet hann personen visa lägenheten för 25 personer innan det avslöjades.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ganska ofta är det också så att de säger att de ska bo i England. Sedan ombeds man skicka pengar i förväg för att få nycklarna, säger Jan Olsson. Och det är ett utredningsmässigt bekymmer eftersom det är svårt att följa pengarna när de väl hamnat på engelska banker.

Så gick det även till i Karin Larssons fall. Den som hyrde ut påstod sig inte längre ha behov av lägenheten på Hökens gata eftersom hon skulle bosätta sig utomlands. Karin Larsson tyckte sig få fin kontakt med kvinnan och behövde lägenheten bums.

Annons

– På grund av en separation var det läge att hitta tak över huvudet så fort som möjligt så jag kunde umgås med mina barn, säger Karin Larsson och berättar om hur kvinnan skickligt byggde upp ett förtroende. Om sin graviditet, missfall om hur de skulle bli bra vänner och så vidare.

Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

– Många går ju inte till polisen för man känner sig som IQ-fiskmås. Jag har fått mig en rejäl tankeställare, säger Karin Larsson.

Nu hamnade ärendet ändå hos polisen efter att Karin Larsson och två andra anmält. Utredningen förenklades av att kvinnan erkände brotten.

Annons

Jan Olsson ger dock några tips som kan hjälpa åtminstone i det fallen där bedragaren opererar från England: Om bilder finns – kolla om det står en tvättmaskin i köket. Så ser det sällan ut i Sverige. Titta också på andra markörer som skiljer mellan länder, som till exempel el-kontakter. Och kolla med hyresvärden om det ens finns tillstånd att hyra i andra hand.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

Kvinnan, som inte kom till tingsrättsförhandlingen, dömdes till skyddstillsyn och psykiatrisk behandling. Hon uppger att den större delen av pengarna hon lurat till sig i sin tur gick till en person hon hotats av.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.