HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Flera nya hyror klara i Västerbotten

Västerbotten Flera hyresförhandlingar i Västerbotten har gått i mål den gångna veckan.
Foto: Ulrika Vallgårda
Vindeln bostäder är ett av alla de bostadsbolag som förhandlat klart hyran med Hyresgästföreningen den gångna veckan. Hyresgästen på bilden heter Lili Lindgren och bor i ett av Vindelnbostäders hus.

Hos Heimstaden i Umeå höjs hyrorna med 2,1 procent från den 1 maj. Undantagna är renoverade lägenheter enligt Heimstadens Lyft-koncept där överenskommelse om ny hyresnivå ännu inte har träffats med Hyresgästföreningen.

Malåbostaden och Hyresgästföreningen har kommit överens om en höjning med 19,50 kronor per kvadratmeter och år för lägenheter med en boarea upp till 66 kvadratmeter och 17,50 kronor per kvadratmeter och år för lägenheter med en boarea som är större än 67 kvadratmeter. Fastigheten Vargen 13 undantas helt från hyreshöjningar. Överenskommelsen avser perioden från 1 maj och ett år framåt.

Läs också"Allmännyttan viktig även i framtiden"

Ursprungligen hade Malåbostaden yrkat på 32 kronor på kvadratmeter.

Vindelnbostäder och Hyresgästföreningen har kommit överens om en hyreshöjning med i genomsnitt 1,85 procent från 1 maj. Vindelnbostäder hade ursprungligen yrkat på 4,9 procent.

Även Sorselebo och Hyresgästföreningen har förhandlat färdigt. Hyreshöjningen hos Sorselebo blir 4 procent från 1 juni. När förhandlingarna startade yrkade Sorselebo på en höjning med 10,2 procent.

Läs ocksåHyresförhandlingarna bröt samman – bostadsbolag anklagas för kartellbildning

Allmännyttiga Nordmalingshus höjer hyrorna med i genomsnitt 1,95 procent. Höjningen gäller från 1 juli till och därefter gäller den nya hyran till och med 31 mars 2021. Undantag gäller för den nybyggda fastigheten på Kungsvägen 57, där parterna har enats om en hyreshöjning med 0,98 procent från 1 juli.

2020 års hyresförhandlingar mellan Nordmalingshus och Hyresgästföreningen fick avbrytas då Nordmalingshus gick till Hyresmarknadskommittén (HMK), som är parternas gemensamma tvistelösningsorgan. HMK hänvisade dock parterna tillbaka till förhandlingsbordet där en överenskommelse till slut kunde nås. Ursprungligen yrkade Nordmalingshus på en höjning med 3,92 procent från 1 april.

Läs också Hyrorna klara hos Uppsalahem efter tvist Hyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem Tre månaders retroaktiv hyreshöjning för Mimers hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.