Annons

Flera nya hyror klara i Västerbotten

Västerbotten Flera hyresförhandlingar i Västerbotten har gått i mål den gångna veckan.
Foto: Ulrika Vallgårda
Vindeln bostäder är ett av alla de bostadsbolag som förhandlat klart hyran med Hyresgästföreningen den gångna veckan. Hyresgästen på bilden heter Lili Lindgren och bor i ett av Vindelnbostäders hus.

Hos Heimstaden i Umeå höjs hyrorna med 2,1 procent från den 1 maj. Undantagna är renoverade lägenheter enligt Heimstadens Lyft-koncept där överenskommelse om ny hyresnivå ännu inte har träffats med Hyresgästföreningen.

Malåbostaden och Hyresgästföreningen har kommit överens om en höjning med 19,50 kronor per kvadratmeter och år för lägenheter med en boarea upp till 66 kvadratmeter och 17,50 kronor per kvadratmeter och år för lägenheter med en boarea som är större än 67 kvadratmeter. Fastigheten Vargen 13 undantas helt från hyreshöjningar. Överenskommelsen avser perioden från 1 maj och ett år framåt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ursprungligen hade Malåbostaden yrkat på 32 kronor på kvadratmeter.

Annons

Vindelnbostäder och Hyresgästföreningen har kommit överens om en hyreshöjning med i genomsnitt 1,85 procent från 1 maj. Vindelnbostäder hade ursprungligen yrkat på 4,9 procent.

Även Sorselebo och Hyresgästföreningen har förhandlat färdigt. Hyreshöjningen hos Sorselebo blir 4 procent från 1 juni. När förhandlingarna startade yrkade Sorselebo på en höjning med 10,2 procent.

Läs också"Allmännyttan viktig även i framtiden"

Allmännyttiga Nordmalingshus höjer hyrorna med i genomsnitt 1,95 procent. Höjningen gäller från 1 juli till och därefter gäller den nya hyran till och med 31 mars 2021. Undantag gäller för den nybyggda fastigheten på Kungsvägen 57, där parterna har enats om en hyreshöjning med 0,98 procent från 1 juli.

Annons

2020 års hyresförhandlingar mellan Nordmalingshus och Hyresgästföreningen fick avbrytas då Nordmalingshus gick till Hyresmarknadskommittén (HMK), som är parternas gemensamma tvistelösningsorgan. HMK hänvisade dock parterna tillbaka till förhandlingsbordet där en överenskommelse till slut kunde nås. Ursprungligen yrkade Nordmalingshus på en höjning med 3,92 procent från 1 april.

Läs också Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.