Annons

Flitigaste hyresgästerna bor på taket

Jämtland Det är trångbott och surrigt värre i enrummaren på taket. Tusentals nyinflyttade bin är ivriga att få pröva vingarna och jaga efter livets sötma.
Foto: Tommy Andersson
, , ,

Det är inflyttningsfest på femte våningen på Rådhusgatan 29. Uppe på taket dansar tusentals bin i pollenbyxor och putande honungsmage. De snabba vingslagen blir till dov musik.

Men bina dansar inte för skojs skull. Scoutbinas vaggande rörelser visar fältbina var de kan hitta de saftigaste och mest pollenrika blomstren. Utifrån dansen förstår kollegorna hur pass bra fyndet är, åt vilket håll det ligger och hur långt det är dit.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

– Bin är smarta, de flyger alltid till de bästa ställena för att inte slösa energi, berättar biodlaren Pedro, med det passande efternamnet Blom.

Hans företag erbjuder fadderskap av bin. Pedro lånar ut bikupor och sköter om dem åt företag mot betalning. Samarbetet ska bidra till bins fortplantning och överlevnad.

Ett livsviktigt projekt som berör oss alla.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

– Åttio procent av alla växter behöver hjälp med pollineringen för att kunna fortplanta sig och två tredjedelar av allt vi äter är pollinerat av insekter, säger Pedro.

Bisamhällen hotas idag av ”bidöden” som sprider sig över jorden. Ingen vet varför bina blir allt färre. Det kan bero på kemikalier i jordbruk eller kvalster. Sverige är inte förskonat och det är viktigt att vi agerar i tid, menar Pedro.

Annons

– Albert Einstein ska ha sagt att utan bin skulle människan inte leva längre än fyra år, och det stämmer nog. De har ett väldigt viktigt uppdrag inom naturens kretslopp.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Pedro Bloms affärsidé och tillika räddningsauktion väckte Östersundshems intresse.

– Att faddra en bikupa är för oss både en symbolhandling och ett sätt att bidra till stadens biologiska mångfald. Vi hoppas fler företag inspireras när de ser att det går att faddra en bikupa på ett tak mitt i stan, säger Malin Gunnarsson på Östersundshem.

I fjol kunde bina skryta med en utsikt från 17:e våningen uppe på Fagerskrapan. Men efter att en hyresgäst med svår insektsfobi mådde psykiskt dåligt flyttades bina.

– De verkar trivas bra här också, det är lite kallt ännu bara, säger Pedro och garanterar att de närboende inte behöver vara rädda för bina.

– Ofta blandar folk ihop getingar och bin. Getingar är köttätare och det är de som gärna kraschar en middag och kan vara aggressiva medan bina håller sig till vegetarisk mat – blommor. Ordspråket ”arg som ett bi” är oförtjänt.

Annons

För ett tag sen mötte han en tidigare granne till bina.

– Han hade en bister uppsyn och jag trodde att han var arg för nåt. Men han ville tvärtom tacka för binas insats. Han hade aldrig haft en så prunkande trädgård tidigare!

Flygfänas nuvarande grannar tycks också gilla deras närvaro, än så länge:

– Det är självklart en god idé! Jag har bott här i 20 år och faktiskt funderat över hur man kan utnyttja takytorna i stan. Inhysa bin är ju jättebra och jag välkomnar dem absolut som mina nya grannar, säger Kjell Stuenes.

Bra det. Eftersom de glada och honungsstinna randiga individerna inte lär sluta slå klackarna i hans tak än på länge.

Fakta: Hårda bud i bikupan

I bikupan är det tjejerna som bestämmer. De är i majoritet och sköter allt utom befruktningen av drottningen. När killarna, drönarna, gjort sitt släpas de ut och väktarbin spärrar ingången till kupan. Alla utom några få drönare dör.

Den röda parasiten ”varroa” drabbar ett stort antal bin varje år. De sätter sig på bina och äter hål på dem så att de till slut dör.

Drottningen lever ca 4 år, om hon lägger tillräckligt med ägg. Annars ersätts hon och dödas.

Bin har olika yrken som städare, uppfödare, vakt eller fältarbetare.

Läs också Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp Läsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.