Annons

Flytta till Luleå om du vill betala mindre

Örebro ​Vill du lägga så lite som möjligt av din hyra på avgifter för el, vatten och andra nyttigheter ska du flytta till Luleå. Luleå fortsätter nämligen att ha landets lägsta avgifter. Det slår årets Nils Holgersson-rapport fast. Hem & Hyra kan i dag presentera siffror för landets samtliga kommuner.

​Skillnaderna är stora trots att hyresgästerna oavsett kommun betalar för exakt samma sak: att få varmt i bostaden, få ljus i rummen och få sina sopor hämtade.

Annons
Det skiljer 880 kronor per månad eller 72 procent för en lägenhet på 67 kvadrat mellan den billigaste kommunen (Luleå) och den dyraste (Munkedal). 
Priserna fortsätter att stiga och skillnaderna mellan kommunerna blir större för varje år.
Generellt har de totala kostnaderna för samtliga avgifter har stigit med i snitt 5,2 procent sedan förra året. Detta trots en inflation på endast 0,2 procent.
Genom att flytta runt en bostadsfastighet på en ”avgiftsresa” genom Sverige visar undersökningen på skillnaderna mellan kommunernas taxor för sophämtning, vatten, avlopp, el och värme.
Rapporten tar en extra titt på landets tio största kommuner. Storstadskommunerna ligger under landets medelnivå, men visar ändå tydligt att det kan skilja mycket även mellan kommuner i samma storleksordning.
Örebro ligger i topp och har storkommunernas dyraste avgifter. I storlek jämförbara Västerås, är billigast. I reda pengar betyder det att hyresgästen i Västerås betalar cirka 330 kronor mindre per månad i kommunala taxor än den som hyr lägenhet i Örebro.
Den största spridningen mellan kommunernas avgifter, hittas enligt rapporten i taxorna för sophämtning samt vatten och avlopp.
De kommunala taxorna motsvarar i genomsnitt en tredjedel av hyran och rapporten som är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen och Sabo har till syfte att starta debatt om och få ner prissättningen.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Persienner bästa botemedlet mot värmebölja – men ingen självklarhet i din lägenhet Deras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennerna Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.