Annons

Folkpartiet vill sälja 2500 Öbo-lägenheter

Örebro Folkpartiet i Örebro går till val på att sälja 2 500 Öbo-lägenheter. På så sätt vill partiet få ner hyreshöjningarna vid renoveringar.

Partiet har i sin budget för de kommande fyra åren föreslagit en försäljning av Öbo med tio procent av beståndet, vilket skulle motsvara 2 500 lägenheter.

– Vi föreslår det av två skäl. Det ena är att vi ser konsekvenserna med 30-procentiga hyreshöjningar efter renoveringar. Men i stället för 30 procentiga hyreshöjningar i Socialdemokraternas Örebro har vi tioprocentiga höjningar i ett Folkpartistiskt Örebro.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den andra anledningen är att motverka att Örebro är en av landets mest segregerade städer.

Inför förra valet var den politiska debatten om försäljningar av Öbo-lägenheter hård. 849 lägenheter såldes till privata hyresvärdar. Men inför det omval som Örebro kommun fick genomföra 2011, gjorde partierna en U-sväng och sa sig inte vara för försäljningar under den kommande (läs pågående) mandatperioden.

Moderaterna sa så sent som i somras att de inte var för en försäljning. Eftersom motståndet varit så starkt.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Är det inte något av politsikt självmord att komma med ett sådant här förslag?

Annons

– Jo, det har du rätt i. Öbo är en enorm maktfaktor i Örebro. Kommunen och bolaget har ett så intimt samarbete att det inte är helt hälsosamt. Men när vi satte oss ner och skulle göra budgeten så valde vi att se till den politik vi vill föra fram. Det kanske är så att 80 procent inte vill sälja – och då får vi ta konsekvenserna av det. Men nu för vi fram den politik vi tror på och får i stället försöka motivera och förklara den.

Funderade ni aldrig på att låta bli att lägga förslaget, med tanke på att ni vet att det inte är populärt?

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

– Politik handlar om att våga också. Många väljare ser nog politik som en grå ”kökkenmödding” där det inte går att se vem som tycker vad. Jakten på medelväljaren blir så stor att man inte vågar föra en politik man tror på. Vi vill inte göra så. Vi vill vara tydliga och visa var vi står.

Folkpartiet funderar även på att låta en liten del av avkastningen från Öbo få gå till att bekosta äldreomsorgen.

Läs mer om Öbo:s försäljning:
http://www.hemhyra.se/orebro/forsaljning-fixade-obos-vinst

Annons

http://www.hemhyra.se/orebro/obo-saknar-666-miljoner-till-renoveringar

http://www.hemhyra.se/orebro/i-varberga-flyttade-var-femte

Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.