HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

För lite kläder – då förlorade hyresgästen kontraktet

Vällingby Hyresgästen nekade till att hon hyrde ut sin lägenhet i andra hand. Då avbröt hyresnämnden sammanträdet och gjorde ett hembesök. Resultatet: hyresgästen förlorade kontraktet.

Ärendet i sig är inte ovanligt i hyresnämnden. Värden, i det här fallet Arbetarebostadsfonden i Stockholm, ville säga upp hyreskontraktet eftersom den ansåg att hyresgästen hyrt ut olovligt i andra hand och saknade behov av den.

I det aktuella ärendet, som handlar om en trea i Vällingby, visade det sig att hyresgästen också ägde en bostadsrätt i Sollentuna. Hyresgästens förklaring till det var att bostadsrätten stod tom i väntan på att dottern skulle komma att ha behov av den. Trean i Vällingby delade hon med en relativt nyanländ familj, två vuxna och ett barn, som inneboende.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

En faktor som komplicerade ärendet var dock att även dottern äger en bostadsrätt och med det konstaterat tyckte hyresvärden att nämnden kunde göra en besiktning av trean för att undersöka omständigheterna på plats och ställe. Det är en mycket ovanlig begäran som båda parter måste gå med på vilket också skedde.

– Det är jätteovanligt. Parterna brukar inte begära det. Dessutom är det ju väldigt resurskrävande, säger hyresrådet Kjell E Johansson.

Resultatet av besiktningen beskrivs i hyresnämndens beslut som av ”stor betydelse”. Sättet att möblera noterades. Antalet morgonrockar i badrummet likaså, antalet hygienartiklar ansågs räcka till ett fåtal personer och garderoben i hallen var ”knappast full”. Det sovrum som hyresgästen sagt sig ibland dela med sin pojkvän gav inte intryck av att vara ett rum som delades av två vuxna. Och det totala antalet kläder stämde inte heller överens med vad man kan förvänta sig att tre vuxna och ett barn har behov av.

Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

Allt sammantaget: hyresgästens historia ansågs inte vara varken rimlig eller trovärdig och därmed utesluter hyresnämnden möjligheten att hon använder lägenheten för permanentboende och därmed upphör hyresavtalet.

Arbetarebostadsfonden gick däremot med på uppskov med utflyttning fram till den sista juni i år.

Läs också Kvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken” Hyrde ut 44 gånger via Airbnb – slapp vräkning på grund av diagnos Misstänkt svartuthyrare uppsagd – avslöjades av Instagrambilder på solnedgång och grönkål

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.