Annons

För stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: ”Vill få det att se ut som att jag är en hoarder”

Nyheter I samband med en fuktskada upptäckte hyresvärden att Lena Gavelins lägenhet var full av flyttlådor. Lena anklagades för vanvård och uppmanades att röja undan – men värden nöjde sig inte med städningen. Om ett par dagar kastas hon ut.
Foto: Privat/Hyresnämnden
Till vardags behöver Lena Gavelin kryckor för att gå, och har behövt hemtjänst när artrosen varit som värst. Inom kort väntar hennes andra höftoperation.

Lena Gavelin, 61, blickar ned från balkongen mot grönskan i Norra Hammarbyhamnen på Södermalm. Det är en eftertraktad utsikt i bostadsbristens Stockholm. Och det här är en av de sista gångerna hon ser den.

Hennes stora olycka slog ner en vinterdag för tre och ett halvt år sedan. Grannen nedanför hade upptäckt en fuktskada i taket och hyresvärden SKB begärde tillträde till Lena Gavelins lägenhet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Förvaltaren konstaterade under sitt besök att Lena Gavelins lägenhet var belamrad med saker. Enligt hyresvärden SKB fanns fuktskador också i hennes lägenhet, vars ursprung bedömdes vara att vatten trängt igenom en av ledningarna.

Rörmokaren på plats uppger även att det varit stopp i ett av Lena Gavelins badrum, något som SKB anger som trolig orsak till problemen.

Den stora mängden tillhörigheter och flyttkartonger i lägenhet försvårade arbetet att åtgärda vattenskadan. Lena Gavelin uppmanades att städa undan så att värden kunde återkomma.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.
Hyresvärdens bilder i samband med besiktningen används som bevis för att lägenheten vanvårdats. Enligt Lena Gavelin har bilden till vänster tagits efter att att ett annat rum tömts.

Tog hand om sin mammas ägodelar

Det fanns dock ett problem. Lena Gavelin hade drabbats av svår artros i höften – vilket hon stod på tur att opereras för. Att röja upp en fyra rum stor lägenhet på egen hand var ingen liten uppgift.

– Artros är väldigt plågsamt. När man har så ont och är så funktionshindrad är det svårt nog med den dagliga livsföringen. Jag kan inte lyfta saker, kan knappt flytta saker, säger Lena Gavelin.

Orsaken till att lägenheten var full av prylar är enligt Lena Gavelin att hennes mamma året innan insjuknat och flyttat till omsorgsboende. Den stora mängden tillhörigheter från barndomshemmet hade därför tillfälligt tagits hem till henne.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

– SKB vill få det att framstå som att jag är en hoarder, men det är jag inte.

Lena Gavelin evakuerades till en annan lägenhet medan värden åtgärdade vattenskadan och började lägga nytt golv. Men trots att hon tagit hjälp av vänner för att röja upp försvårades renoveringsarbetet fortfarande av att bostaden var belamrad med saker, hävdade värden.

Senare samma månad blev Lena Gavelin uppsagd.

Enligt brevet hade hon ”kraftigt vanvårdat” sin lägenhet genom att belamra den med saker. Värden skriver att hon fått god tid att städa och bereda tillträde – ändå hade rättelse inte skett.

Lena Gavelin upplevde det som att hyresvärden tog bilder för att få lägenheten att framstå som mer stökig än den var. Hon tog därför egna bilder inför förhandlingarna i hyresnämnden.

”Vill renovera utan att behöva betala”

När hon vägrade att flytta vände sig SKB till hyresnämnden.

Annons

Lena Gavelin var nu inte bara skyldig till vanvård, enligt SKB. Hyresvärdens åsikt var att stoppet i avloppet berodde på att hon inte rensat golvbrunnen. Något som i sin tur ska ha orsakat vattenskadan.

Själv har hon en annan förklaring.

– De ville renovera utan att behöva betala genom att skylla på mig och få ut det på försäkringen. Jag har inte ens använt den duschen, jag har ett badrum med badkar.

I fjol, cirka två år efter uppsägningen, kom hyresnämndens beslut. Rätten valde att ta hennes parti.

Visserligen hade lägenheten varit belamrad med föremål, men bostaden kunde av den orsaken inte anses ha vanvårdats. Det fanns heller inte tillräckliga bevis på att hon haft stopp i avloppet.

– SKB säger att jag borde ha rapporterat fuktskadan. Men jag har aldrig sett något vatten överhuvudtaget, det har runnit under golvet, säger Lena Gavelin.

Hennes fyrarummare ligger på en mycket eftertraktad adress i Stockholm. ”De vill få lägenheten renoverad gratis efter att jag bott här i 28 år”, säger hon.

Måste flytta senast den 1 augusti

Hennes lycka skulle dock vara kortvarig. Sent i våras avgjordes ärendet i hovrätten, som gjorde en annan bedömning.

På grund av den stora mängden flyttkartonger och prylar anses lägenheten ha vanvårdats, och oredan betraktas även som en risk vid händelse av brand. Hon har heller inte vidtagit rättelse och städat undan tillräckligt, trots påminnelser. Slutbesked: hon måste flytta senast den 1 augusti.

Med bara några dagar kvar har Lena Gavelin ännu ingen plan. Hon bor kvar i väntan på vad som komma skall. I lägenheten hon haft i 28 år, sedan dagen huset stod färdigt. I samband med uppsägningen försvann även all hennes kötid hos SKB, som hon varit medlem i sedan 1979.

Flyttkartongerna är bortrensade sedan länge, men snart lär det bli dags att packa nya.

– Det finns ingenstans att ta vägen. Jag har varit fruktansvärt chockad och deprimerad sedan domen. Jag trodde det skulle gå bra.

Vad tror du kommer att hända?

Annons

– Att de lämnar över ärendet till Kronofogden för avhysning. Men vad ska jag göra? Man snyter inte fram en lägenhet i Stockholm hur som helst.

Lena Gavelin är fast övertygad om att det verkliga skälet till att hon kastas ut är ett annat än vad värden uppgett i domstol.

– Jag har en fyrarummare med sjöutsikt och balkong på Södermalm. Till låg hyra. SKB tjänar stora pengar på att få bort mig.

Claes Berglund, uthyrningschef på SKB. Utsikten är från Lena Gavelins balkong.

”Anses ha utträtt ur föreningen”

Claes Berglund, uthyrningschef på SKB, svarar via mejl att han inte vill kommentera enskilda ärenden. Som boende hos SKB har man både rättigheter och skyldigheter, skriver han.

– SKB rättar sig efter de beslut som hyresnämnd eller hovrätt fattar, när de vunnit laga kraft. Därför förekommer det tyvärr att vi ibland måste anmoda en hyresgäst att avflytta och i något enstaka fall behöver också avhysning göras.

Han förklarar även varför man valt att dra in Lena Gavelins kötid och medlemskap.

– En kooperativ hyresgäst, vars hyresavtal upphört till följd av att hen åsidosatt sina förpliktelse, anses ha utträtt ur föreningen.

Claes Berglund tillbakavisar att bostadens eftertraktade läge skulle vara ett skäl till uppsägningen.

– Ekonomi är aldrig med och påverkar SKBs beslut i den här typen av ärenden.

Efterlysning: Har du en ledig lägenhet? Kontakta Hem & Hyra här

Not: SKB är en kooperativ hyresrättsorganisation som ägs av de boende och köande. Som medlem betalar man en årsavgift på 250 kronor samt en insats i form av ett bosparande. 

Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Barnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.