HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Föreningen försiktigt positiv till Sabo-förslag

Nyheter Hyresgästföreningen gör i huvudsak tummen upp till de förslag som Sabos vd-grupp presenterat för att förändra hyresförhandlingarna. Men föreningen är skeptisk till förslaget om nytt tvistlösningsorgan. Något som Fastighetsägarna är desto mer positiva till.
Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

I morse presenterade Sabos vd-grupp sina förslag på hur hyressättningen och de årliga förhandlingarna ska utvecklas. 

Hyresgästföreningen är i huvudsak positiva till mycket av de som de kommunala värdarna föreslår. Förhandlingschef Erik Elmgren hänvisar även till att Hyresgästföreningens grupp som ska se över hyrorna, ledd av förre bostadsministern Stefan Attefall (KD), presenterar sina förslag i slutet av juni.

Läs ocksåAttefall hjälper föreningen att utreda hyressättningen

Däremot är Hyresgästföreningen skeptiska till att låta en opartisk skiljenämnd ska avgöra hyrorna när föreningen och värden inte kommer överens. I dag är det Hyresmarknadskommittén (HMK) som är en partsammansatt grupp som avgör tvister när förhandlingar om kommunala hyror kör fast.

– Fokus bör ligga på hur vi får de lokala förhandlingarna att fungera bättre. Ur hyresgästernas och vår horisont är det viktigt att det först och främst ska finnas ett mellansteg där parterna hanterar frågan. Sedan kan man diskutera och utreda hur man kan utforma någonting oberoende därefter. Möjligheten att ta in en oberoende ordförande i HMK finns ju redan i dag, säger Erik Elmgren förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Desto mer nöjda är Fastighetsägarna, som företräder privatvärdarna.

Läs ocksåSju av tio värdar kritiska mot hyresförhandlingarna

– Det är oerhört positivt att även Sabo kräver en oberoende tvistelösning och att de betonar att det behövs tydliga grunder för de årliga förhandlingarna. Det är något vi efterlyst under längre tid, säger Nathalie Brard, chef hyresmarknad på Fastighetsägarna i Stockholm, till Fastighetstidningen.

Läs också Hyresklart i Älmhult Klart med nya hyror i Åtvidaberg Fortfarande låst läge i Eskilstuna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.