Annons

Företag går samman för att trygga personalförsörjningen

Göteborg Fastighetsbranschen lider av personalbrist. Därför har bostadsföretag och andra aktörer nu startat ett samarbete kring egna utbildningar.
Mölndalsbostäder är en av medlemmarna.

Nära förestående pensionsavgångar i kombination med att det nu byggs fler lägenheter än på 20 år kommer att förvärra bristen om inte snabba åtgärder vidtas. I Västsverige har därför flera kommunala bostadsbolag och privata fastighetsföretag anslutit sig till en nybildad ideell medlemsförening med målet att starta fyra yrkeshögskoleutbildningar.

– Många av de här företagen har i dag anställda som saknar kompetens och indirekt påverkar det naturligtvis hyresgästerna. Behovet av fastighetsvärdar är till exempel jättestort och fastighetstekniker är ett riktigt bristyrke, säger Per Blomberg på Fastighetsbranschens centrum för utbildning och rekrytering (Fabur), som föreningen heter.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsförvaltare och fastighetsingenjörer ska också utbildas i Göteborg. Totalt handlar det om 120 platser per år och utbildningarna är mellan 1,5 och 2,5 år långa. Fabur har ännu inte ansökt om att få bedriva utbildningarna hos Myndigheten för yrkeshögskolan, men siktar på att kunna starta dem nästa år. Och utbildningar blir det även om man inte får klartecken och därmed statlig finansiering. Detta då medlemmarna har skjutit till belopp i mångmiljonklassen på grund av den skriande personalbristen.

– Utbildningarna kommer att tillgodose en stor del av behovet, säger Blomberg.

Annons
Fakta: YH-utbildning

Alla utbildningar och information om vad som krävs för att komma in finns på yrkeshogskolan.se. Antagningen sköter skolorna själva och ansökan görs direkt till den skola som anordnar en utbildning man är intresserad av. Sista ansökningsdatum varierar.

Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan

Läs också Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder Han skapar utbildningar utifrån egna brister Tjejerna som vill få unga att skina Hyresgästföreningen ska förebygga våld Bristen på fastighetsskötare kan drabba dig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.