HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Får hyra ut bostadsrätt trots protester – på grund av corona

Karlstad Coronapandemin gjorde att företagaren inte behövde bostadsrätten för att övernatta. Nu får han och hustrun hyra ut lägenheten i andra hand, trots bostadsrättsföreningens protester.
Foto: Gerd Altmann och Jörgen Martinsson/Pixabay
Behovet av en övernattningslägenhet sjönk i och med coronapandemin, menade företagaren och hans hustru. En efterhandskonstruktion anser bostadsrättsföreningen.

Paret hade köpt en bostadsrätt i Karlstad för att mannen, som är egen företagare, skulle slippa dagpendla. Men när coronapandemin slog till sjönk orderingången i Karlstad för företaget medan den ökade i verksamheten som bedrivs på parets hemort. Det gjorde att behovet av att övernatta i Karlstad sjönk.

I stället ville makarna hyra ut bostadsrätten i andra hand, i väntan på att ett av deras barn ska börja studera i Karlstad höstterminen 2021. Kvinnan och mannen har dessutom tänkt att bosätta sig i Karlstad om några år och då skulle den lilla lägenheten kunna fungera bra som en första bostad.

Läs ocksåKämpigt för de små allmännyttorna i Värmland

Men bostadsrättsföreningen sade nej till parets begäran, med hänvisning till att en medlem måste bo permanent i lägenheten för att få hyra ut den i andra hand. Att ange pandemin som skäl menade föreningen bara var en efterhandskonstruktion.

Men när saken avgjordes av hyresnämnden i juni fick makarna rätt. Nämnden menar att det är okej att hyra ut en bostadsrätt under en begränsad tid, i avvaktan på att ett barn ska börja studera och bo i lägenheten. Inflyttningen får dock inte ligga för långt i framtiden, men drygt ett år ligger inom ramen för vad som normalt godtas.

Slutresultatet blev att paret får hyra ut bostaden till den 31 juli nästa år, men att de därefter inte kan räkna med en förlängning.

Läs ocksåSå här slipper du skränande måsar och duvor som skiter
Läs också Kommunen fortsätter neka hyresgäster med svartkontrakt bidrag - väntar på fler domar Värdarna i Norrland trappar upp jakten på svartuthyrare Rektor Galatia hyrde ut på deltid - nu mister hon sin lägenhet: "Visste inte att det var fel"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.