Annons

Förhandling gav 130 miljoner kronor i lägre hyra i norr

Jämtland Hyresgästföreningen spelar en viktig roll som motpart till bostadsbolagen i de årliga förhandlingarna om hyreshöjningar. En sammanställning visar att utan hyresförhandlingar skulle hyrorna i Norrland vara minst 130 miljoner kronor högre än vad de är idag.
Foto: Gry Ellebjerg

En hyresförhandling går till så att bostadsbolaget först meddelar Hyresgästföreningen att de vill förhandla om hyran och hur mycket de vill justera den med, ett så kallat yrkande.

Ett datum bestäms, inom två veckor, för förhandling mellan de båda parterna, där Hyresgästföreningen representerar hyresgästerna.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

När de enats skrivs en överenskommelse. Ibland kan det behövas flera möten. Och om förhandlingar med kommunalägda bostadsbolag inte kommer till avslut kan parterna få hjälp av HMK, Hyresmarknadskommittén, som är ett medlingsorgan.

Hur en hyresförhandling ska gå till är lagstadgat i hyresförhandlingslagen såsom den ser ut idag.

Annons

För att visa på vikten av att förhandla om hyressättningen har Hyresgästföreningen i region Norrland tittat närmare på skillnaden mellan hyresvärdarnas önskemål, yrkandena, och den faktiska höjningen efter förhandling fram till och med juni 2020.

Läs ocksåHyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"plansch med en massa text. På den andra delen av bilden syns Laxåhems logga.

En sammanställning av skillnaden visar att det rör sig om minst 130 miljoner kronor för de cirka 107 000 lägenheter man förhandlat i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Örnsköldsvik. Totalt 38 kommuner. Förhandlingarna i övriga sex kommuner av Västernorrland är alltså inte medräknade.

– Skillnaden mellan bostadsbolagens yrkanden och de överenskommelser som görs utgör en besparing för hyresgästerna, säger Elisabeth Ennefors, chef för Hyresgästföreningens förhandlingsenhet i Norrland.

Elisabeth Ennefors, enhetschef förhandling region Norrland

Elisabeth anser att sammanställningen konkret visar på nyttan med det system vi har på den svenska bostadsmarknaden, med förhandlade hyror.

Annons

– För höga hyror slår hårt mot människors plånböcker och det är viktigt att vanligt folk har råd att bo kvar i sina hem. Vi bidrar därmed också till att konsumtion kan gå till övriga delar av näringslivet, inte enbart till fastighetsägarnas ekonomi, det vill säga en samhällsutveckling. Och framförallt är hemmet en trygghet och rättighet, inte en förmån. Det är vår hjärtefråga.

Läs ocksåBostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyranEn delad bild. En del visar ett flerfamiljshus i mörker. En del visar en äldre man med vitt hår och glasögon. En del visar en skylt med texten Bjuvsbostäder och en fågel.
Läs också Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Försvarar rekordkrav med höjd värmetaxa och misslyckat vätgasprojekt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.