Annons

Förhandlingar inleds i Falköping

Falköping Hyresbostäder i Falköping vill höja hyran med 2,3 procent nästa år. Lägre krav än förra året men fortfarande för högt enligt Hyresgästföreningen.

Förra året ville Hyresbostäder i Falköping ha ett treårsavtal för hyrorna i sina cirka 1 700 lägenheter. Avtal som skulle ge en höjning på närmare 6 procent totalt och var något Hyresgästföreningen inte kunde gå med på. Parterna kunde inte enas. Efter medling blev höjningen 1,46 för 2014.

I år vill bolaget höja hyrorna med 2,3 procent. Ett steg i rätt riktning, tycker Magnus Elsing, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Kravet är denna gång lägre än tidigare år men sett till de allmänt sett låga prishöjningarna i samhället och den rekordlåga räntenivån är det ändå högt. Tillsammans med det faktum att Falköpingsbostäder har få lediga lägenheter ger det goda förutsättningar för låga hyreshöjningar.

Bolagets vd, Anders Johansson, menar att det inte blir relevant att prata om generella, låga prisökningar i samhället när driftskostnaderna för bostadsbolag inte följer den trenden.

Annons

– Vi kommer få ökade kostander för el, fjärrvärme, vatten och avlopp. Det är i första hand det som ligger bakom vårt yrkande.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Han tror att man förra året inte kunde enas på grund av bolagets intentioner att sätta av pengar för att öka soliditeten.

– Vi ville göra det som Hyresgästföreningen centralt fört fram som viktigt i kampanjer – bygga nytt. För att det ska bli möjligt behövs bättre avkastning. Men det fick vi inte gehör för regionalt.

I år tror han det blir lättare att enas.

Annons
Läs ocksåVd:n för Hyresbostäder i Falköping efter råttangreppet: "Vi får riva ut golvet"

– Jag förutsätter det. Hyresgästföreningen kommer att se att vi har välgrundade underlag.

Fler yrkanden från kommunala värdar i Västra Götaland hittar du här.
Klara hyror för 2015 kan du hitta här.

Läs också Vill du bli miljöhjälte? - Flytta in på Diamanten i Falköping Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.