Annons

Förhandlingarna kvarstår för JR

Älmhult ​JR fastigheter i Älmhult gick bet hos hyresnämnden. Hyresgästföreningen får behålla förhandlingsordningen.

​I mitten av november förra året sade JR fastigheter upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen.

Motiveringen var främst att ägarna till bostadsbolaget, Johnny och Ronny Ivarsson, även har andra heltidsjobb och inte hinner med i förhandlingsturerna. Bröderna köpte de aktuella fastigheterna för ett par år sedan.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Hyresgästföreningen svarade med att skicka ut en enkät till hyresgästerna i de 91 lägenheterna. 38 valde att svara och 34 av dem vill omfattas av kollektiva förhandlingar. Det räcker, anser hyresnämnden som beslutat att förhandlingsordningen ska fortsätta att gälla för samtliga hyresgäster.
 
Nämnden skriver även i sitt beslut:
”De skäl av administrativ art som hyresvärdarna anfört ­– vilka i huvudsak går ut på att de anser det enklare att förhandla med hyresgästerna var för sig än med hyresgästföreningen – framstår som mindre väl genomtänkta. Normalt är det givetvis enklare att förhandla med en motpart än med flera, särskilt om de är så många som här är fallet.”
 
I beslutet konstateras också:
”Hyresvärdarna framstår vidare som relativt oerfarna och de har inte någon organisation för att på egen hand förhandla med hyresgästerna. Detta talar för att det finns ett reellt behov av förhandlingsordningarna, som för övrigt bara gällt en kortare tid och inte har prövats ordentligt i praktiken.”
 
– De har inte tänkt sig in i fallet, att Hyresgästföreningen aldrig jobbar på våra tider. Hyresgästföreningen är till ingen nytta för oss, de ger oss ingen hjälp. Och vår erfarenhet, vi har faktiskt flera års erfarenhet av fastighetsbranschen, säger Johnny Ivarsson.
 
Hyresgästerna betalar tio kronor i månaden i avgift genom sin hyra för att få tillgång till förhandlingsordningen. Dessa pengar betalar sedan hyresvärden till Hyresgästföreningen.
 
– Vi tänker inte överklaga utan vi får väl betala och försöka lösa det här på något sätt. Men vi kommer att ställa krav på Hyresgästföreningen, de ställer krav på oss och då måste även de ställa upp, säger Johnny Ivarsson.
 
Lida Zezovska, hyresförhandlare inom Hyresgästföreningen, är nöjd med nämndens beslut.
 
– Jag är glad för hyresgästernas skull. Detta var vad vi ville, att få behålla förhandlingsordningen som är en trygghet för hyresgästerna. Vår enkät visade även att detta är vad hyresgästerna vill, säger hon.

Annons
Läs också Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.