HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Förlikning efter långvarig konflikt på Fiolvägen i Lund

Lund Hyrorna sänks för de flesta av studenterna på Fiolvägen i Lund. Det är resultatet av en förlikning mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden Spelmansbostäder.

De nya hyrorna träder i kraft den 1 april i år. För många av hyresgästerna i studentbostäderna innnebär uppgörelsen att hyran sänks med 167 kronor till 4525 kronor i månaden. Dessutom ska värden betala tillbaka den överhyra som de boende betalat sedan vintern 2011. För ett fåtal av de 86 hyresgästerna innebär dock uppgörelsen en hyreshöjning med 425 kronor. Dessa fick sina hyror sänkta med 500 kronor i månaden när hyresstriden inleddes 2010.

Bakom Spelemansbostäder står bolaget Krebo som satsat på nybyggda hyresrätter på många håll runt i landet. Den utdragna striden på Fiolvägen började med att många boende klagade på bristande standard i det nybyggda studentboendet. Hyresgästföreningen gjorde bedömningen att hyresnivån i fastigheten var för hög med tanke på den enkla standarden. Studenterna hade då en månadshyra på 4 600 kronor för en enrummare på 34 kvadratmeter. Hyresnämnden gjorde samma bedömning och sänkte hyran med 500 kronor för de två hyresgäster som var medlemmar i Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTvärnit för förhandlingar om studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

Efter det utslaget valde många av studenterna i fastigheten att bli medlemmar. För förhandlaren Petter Ek på Hyresgästföreningen var det en självklarhet att de skulle ha samma lägre hyra så ärendet hamnade på hyresnämndens bord en andra gång. Återigen fick Hyresgästföreningen rätt. Men värden valde att överklaga beslutet till hovrätten. Orvar Espert på Kanslihuset som representerar värden argumenterade för att man skulle utgå från en privat hyresfastighet i närheten där hyresnivån är högre. Hovrätten återvisade ärendet till hyresnämnden.

Annons

Nu slutar konflikten med en förlikning.

– Vi valde att gå med på en förlikning i stället för att riskera ett överklagande som kunde fördröja processen ytterligare ett något år.  Kampen har i alla fall fört det med sig att vi nu har en förhandlingsordning i fastigheten och kan företräda de boende vid hyresförhandlingarna, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåLundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende


Läs också Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna Förhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.