Annons

”Förödande för storstäderna”

Nyheter Du ska bara kunna vara förtroendevald i det område du bor i. Det har Hyresgästföreningens förbundsstämma beslutat. Ett förödande beslut för storstäderna, menar Richard Dazley.
Bedrövad. Richard Dazley, ombud från region Stockholm, tycker att stämmans beslut om att man bara får vara förtroendevald där man bor är förödande.

Stämman är avslutad och de 150 ombuden, förbundsstyrelsen och tjänstemännen som spenderat helgen i Trollhättan är på väg hem. Alla beslut gick förbundsstyrelsens väg – även om man under resans gång reviderat en del förslag till beslut.

En av söndagens sista punkter var ändringar av stadgarna. Hetast debatt blev det om förslaget att ändra stadgarna så att medlemmar i Hyresgästföreningen bara kan vara förtroendevalda i det område som man bor.  

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det är en fråga om legitimitet. Att ingen som inte bor i området ska kunna komma och berätta om vad som ska göras, sa Björn Johansson från förbundsstyrelsen.

De flesta ombuden höll med förbundsstyrelsen som vann voteringen i frågan. 

Annons

Flera delegater från region Stockholm argumenterade för att förslaget till förändring skulle avslås. Richard Dazley, från Järfälla norr om Stockholm var en av dem.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

Han menar att förslaget är förödande för storstäderna, inte minst Stockholm. Han exemplifierar med resthyresgäster efter en ombildning kanske inte kan engagera sig i den lokala hyresgästföreningen på andra sidan gatan.

– I min lokala styrelse bor tre av sju ledamöter utanför området. Nu kan de inte längre vara med. Jag förstår förbundsstyrelsens syfte, man vill stoppa rättshaverister från att kunna väljas i andra områden, men det finns andra sätt att komma åt den problematiken, säger Richard Dazley.

Annons

Det finns dock en öppning för dem som vill engagera sig där man inte bor. Det ska gå att ansöka om dispens. Det kommer att droppa in många sådana ansökningar från region Stockholm, menar Richard Dazley.  

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”
Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.