HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förskottshyra kan bli lagkrav

Nyheter För att skydda privatpersoner som hyr ut sin lägenhet i andra hand kan hyresgäster tvingas betala flera månadshyror till ett låst konto. Förslaget lämnades till regeringen i går.

Boverket har på regeringens uppdrag tittat på hur andra länder försökt göra andrahandsuthyrning av bostäder mera säker genom att använda låsta konton för depositionsavgifter. I Sverige är det tänkt att användas vid uthyrning av såväl bostadsrätter och ägarlägenheter som hyresrätter.

Anledningen är att det är vanligt med bedrägerier i samband med uthyrning i andra hand.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

– Ett system med särskilda konton för depositionsavgifter skulle minska riskerna för att man inte får tillbaka sina pengar efter hyresperioden. Dessutom skulle man kunna minimera bedrägerier med depositionsavgifter när det inte ens finns någon lägenhet att hyra ut, säger Peter Karpestam, en av författarna till Boverkets utredning.

Utredarna har bland annat sneglat på hur Tyskland löst problemet. Där kan hyresgästen välja mellan att betala en deposition och att teckna en försäkring som garanterar att hyresvärden får betalt även om hyresgästen skulle ha slarvat med hyran.

De modeller som används i England och Norge är dock mest lättanvända och rättssäkra, enligt utredningen.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

I Norge får hyresgästen själv bestämma vilken bank som ska öppna ett särskilt depositionskonto. Det skapas sedan i både hyresgästens och hyresvärdens namn. Pengarna kan sedan bara betalas ut om båda personerna vill det.

Den norska varianten ”torde ha de bästa förutsättningarna för att minimera riskerna för hyresgästerna såväl som för hyresvärdarna”, skriver Boverket.

Om en bank eller någon annan form av finansiellt institut ska ha hand om de särskilda kontona för deposition tycker Boverket är en fråga för vidare utredning. I England är det fyra företag som staten godkänt som upprättar kontona.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjolI storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Studenterna Abdullah Alokla och Maria Heyman hör till dem som förlorar på det. För den som hyr ut är det desto mer lönsamt.

Utredningen har inte tagit ställning till hur mycket pengar hyresgäster ska betala som deposition. Rapportförfattarna tycker dock att det är viktigt att bestämma sig för om det ska finnas en maxgräns för depositionsavgiften.

– Det vore bra med ett reglerat tak. Men det får inte vara för högt – då riskerar grupper med litet eget kapital att stängas ute, och blir det för lågt vill troligen inte lika många hyra ut, säger Peter Karpestam.

De länder Boverket tittat på har krav på mellan tre och sex månadshyror i depositionsavgift. Bland annat Norge har sex månadshyror.

Läs också Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Bostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.