Annons

Skulle mata mammas fiskar – tvingas betala 100 000 kronor för nedbränt kök

Malmö Malmöbon skulle ta hand om sin mammas lägenhet när hon var bortrest, men råkade starta en brand  när han lagade mat. Hela bostaden blev förstörd och hyresvärden MKB krävde honom på över 600 000 kronor. Nu har värden och fiskmataren kommit överens om en betydligt lägre summa.
Köket började brinna när mannen lagade mat
Foto: Pxhere/MKB

Mamman var bortrest och hennes vuxna son skulle passa lägenheten. Kvällen när branden startade var han på plats för att mata akvariefiskarna. Han bestämde sig samtidigt för att laga lite mat. Men det skulle han inte ha gjort. Han somnade ifrån spisen och vaknade först när brandlarmet tjöt, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat.

Mannen ringde 112 men skadorna hann ändå bli stora i lägenheten. Enligt räddningstjänstens protokoll hade branden startat på spisen i en kastrull med olja eller matfett. Köket blev totalförstört och hela lägenheten blev täckt av sot.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Brandskadade lägenheten i Malmö.
Skadorna blev stora i lägenheten.

Mannen själv andades in röken men klarade sig från allvarliga skador.

Hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget MKB, ansåg att mannen varit vårdslös  och ville att han skulle betala för skadorna. I fyra år har bolaget krävt honom på ersättning, utan framgång. Tidigare i år stämde MKB till honom i tingsrätten på 633 000 kronor. Han dök aldrig upp på förhandlingen och det såg ut som om han skulle tvingas betala hela kostnaden, enligt en tredskodom. Men nu har MKB och mannen till slut förlikts. Den tidigare tredskodomen gäller inte längre utan i tingsrätten fastställer i en ny dom den totala summan till 100 000 kronor.

Annons
Läs också Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel” Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.