HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Första hyran klar i Växjö – en procents höjning

Växjö Teleborgsbostäder är först ut i Växjö att bli klar med nästa års hyreshöjning. De 72 hushållen på Vallviksvägen får en genomsnittlig höjning på en procent.

Teleborgsbostäders yrkande om 1,2 procent i hyreshöjning är det lägsta yrkandet som kommit in till Hyresgästföreningen i Växjö. Övriga privata bostadsbolag i kommunen yrkar på genomsnittliga höjningar på 2,46 procent till 3,76 procent.

Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen enades parterna om en höjning på i genomsnitt en procent från första januari nästa år. För en trea på 75 kvadratmeter innebär det 81 kronor mer i månaden.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Kronoberg 2020

– Det här handlar ju om nyproduktion från 2008 och i nyproduktion ligger hyrorna högt i Växjö. För oss försvann även statliga bidrag och investeringsstöd. Men Växjös gemene invånare har inte så mycket i plånboken så vi är försiktiga med att öka en redan hög hyra, säger Johan Erlandsson, Teleborgsbostäders vd.

Men det har även med nattsömnen att göra.

Annons

– Jag sover hellre gott om nätterna och vet att jag har fullt uthyrt än höjer hyran. Och kan jag sova gott om natten, och att mina hyresgäster också kan det och att de vill bo hos oss så är värt mer än några procent, säger Johan Erlandsson.

Läs ocksåVäxjöbostäder vill höja hyran med sju procent

Prognosen visar även på att elkostnaderna sjunker och det blir mild vinter, enligt Erlandsson. Och hade det inte varit för ogynnsam finansiering när det gäller räntekostnader så hade höjningen kunnat bli ännu lägre.

– Då hade vi bara tagit ut för underliggande kostandsökningar, så som fjärrvärmen, så att hyran ligger i paritet med taxebundna kostnader, säger Johan Erlandsson.

Annons

Men Lida Zezovska, förhandlare för Hyresgästföreningen Sydost, är inte riktigt nöjd ändå. En procent väger ju tyngre ju högre hyra den räknas på.

Läs ocksåFlera privata förhandlingar klara i Kronoberg

– Så här i efterhand tycker jag att vi egentligen borde ha kunnat hamna lägre. Generellt så tror jag att övriga höjningar i Växjö kommer att hamna något lägre än en procent, säger Lida Zezovska.

Läs också Nästa års hyra klar för de flesta i Kronoberg Strandningen snart över i Kronoberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.