Annons

Första spiken i största kombobygget

Umeå Det största kombohusbygget i Sverige har inletts i Umeå. Sammanlagt blir det 180 lägenheter, fördelade i nio hus, på Böleäng

Kombohus har sitt ursprung i en upphandling gjord av allmännyttiga bostadsbolags intresseorganisation, SABO. Konceptetr togs fram för att pressa byggkostnader och därmed hyresnivåer.

– Det här konceptet innebär att Bostaden, genom oss, kan bygga på ett effektivt och kostnadsmedvetet sätt vilket leder till en vettig boendekostnad för hyresgästerna, säger Pether Fredholm, vd på byggherren JSB.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Husen är energieffektivaoch kommer att ha individuell mätning av el och varmvatten. Dessutom kommer mycket av materialet till bygget transporteras via järnväg istället för lastbilstransporter, vilket håller ner koldioxidutsläppen.

– Projektet som både omfattar upprustning av ett intilliggande kvarter och nu det här nya som blir inflyttningsklart om ett år, är exempel på hur vi jobbar utifrån en helhetssyn. Vi jobbar i olika stadsdelar, vi bygger nytt, vi rustar gammalt och allt ska fungera för många olika målgrupper. Dessutom ska allt vi gör vara hållbart – socialt, ekologiskt och ekonomiskt, avslutar Ann-Sofi Tapani, Bostadens vd.

Annons
Fakta: Kombohusen i Umeå

Antal lägenheter: Cirka 180 st fördelade i 9 hus varav 6 st trevåningshus och 3 st fyravåningshus

Lägenhetsstorlekar: 60 st ettor, 60 st tvåor och 60 st treor

Material: Stomme, bjälklag och innerväggar består av betong för hög brandsäkerhet och låga bullernivåer. Kakel och klinker i badrummen, eklamell i alla rum, delvis klinker i hall och utmed köksbänk. Tvättutrustning i badrum med avlastningsbänk och överskåp, förberedelse för diskmaskin och trådbunden porttelefon.

Hyra: Inte fastställd i dagsläget, men cirka 10–15 procent lägre än vid traditionella nyproduktioner

Läs också Uppstickaren Unobo gapar efter mycket i Norrland Bostadens hyresgäster gav sin värd det finaste priset Radhus med älvutsikt i Lilla Edet Hyresförhandlingarna i Umeå har strandat Hyreschock hos Rikshem i Umeå efter planerade renoveringar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.