Annons

Första uppgörelsen i Halland: HFAB höjer hyran med 1,4 procent

Halmstad Det första allmännyttiga bostadsbolaget i Halland har spikat en hyresuppgörelse med Hyresgästföreningen. HFAB:s hyresgäster får nästa år en hyreshöjning med 1,4 procent.
HFAB hyreshöjning
Foto: HFAB/Gry Ellebjerg/Petra Martinsson
HFAB:s Magnus Wall och Hyresgästföreningens Evalena Agertoft är båda nöjda med hyresuppgörelsen för 2020.

Hyresgästföreningens ingång inför 2020 års hyresförhandlingar har varit att höjningarna detta år ska vara lägre än förra årets. Då höjdes Halmstads Fastighets AB, HFAB:s hyror med 1,5 procent.

1,4 procent innebär att den som har en hyra på 6 000 kronor får lägga ut ytterligare 84 kronor. Uppgörelsen omfattar alla HFAB:s cirka 10 000 lägenheter i Halmstad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vilka faktorer har varit viktigast i årets förhandlingar?
– Framför allt handlar det om att fastighetsägare idag har ett gynnsamt läge. Det kunde vi också visa i rapporten vi släppte tidigare i år. Att räntorna är fortsatt låga spelar också in, säger Evalena Agertoft, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne där södra Halland ingår.

I rapporten menar Hyresgästföreningen att överskottet ökar hos fastighetsägarna trots att de påstår det motsatta. Läs mer om rapporten här.

Annons

Enligt Magnus Wall, affärschef på HFAB, var deras yrkande 3,75 procent. Men han är ändå nöjd med uppgörelsen.
– I diskussionerna har vi tittat mycket framåt, det är nog det jag har uppskattat mest. Vi har olika roller men vi och Hyresgästföreningen har samma målbild, vi vill skapa nytta. Även om vi hade olika ingångar känner jag att vi landade bra, säger Magnus Wall.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Han ser dock att allmänna kostnader ökar och att bolaget har flera saker som kräver resurser framöver, till exempel att arbeta med utsatta områden, få igång flyttkedjor och skapa bostäder för nya generationer.
– Vi har bra koll på vår ekonomi men vi behöver också vara rustade för kommande tider. HFAB har funnits i 75 år och vi vill fortsätta finnas i minst 75 år till.

Hyreshöjningen aviseras på januari månad.

LÄS MER:

Annons
Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Färdiga uppgörelser: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2020 – hela listan

Yrkanden: Här är värdarna som vill höja din hyra i Halland 2020

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.