HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Försvunnen hyresgäst sägs upp från lägenhet

Malmö Mannen köpte en bil, gick i konkurs – och försvann. Nu har han blivit av med lägenhetskontraktet.
Västra hamnen i Malmö.
Foto: David Castor
Västra hamnen i Malmö (arkiv 2014).

Den tvist som nu har avgjorts av hyresnämnden rör en lägenhet i Västra hamnen i Malmö. 2014 flyttade mannen och hans sambo in i hyreslägenheten. Sambon sade senare upp kontraktet för sin del och flyttade ut, men när hyresvärden försökte säga upp mannen gick han inte att få tag på.

Det är flera än hyresvärden som har intresse av att komma i kontakt med mannen. I oktober 2017 försattes mannen i konkurs, och i början av 2018 lämnade en bank in en stämning till tingsrätten i Malmö för ett obetalt lån för en bil som köptes 2015.

Läs ocksåFörsvunnen hyresgäst blir uppsagd

Hyresvärden har vänt sig till hyresnämnden för att få uppsägningen fastslagen, och hyresnämnden har nu gått med på att kontraktet ska rivas. När ärendet var uppe för förhandling fanns inte mannen närvarande. Men hyresnämnden valde att fatta ett beslut ändå. Trots att mannen är polisanmäld som försvunnen sedan ett år tillbaka anser nämnden att hyresvärden gjort det de kunnat genom att nå honom genom en så kallad kungörelsedelgivning.

Hyresnämnden gick på hyresvärdens linje och sade upp kontraktet. Den 19 juni var sista dag att överklaga beslutet till Svea hovrätt, men något överklagande har inte lämnats in.

Läs ocksåTvist i Turning Torso måste medlas
Fakta: Delgivning
  • Delgivning är ett juridiskt begrepp som innebär att ett dokument, dom eller beslut överlämnas till en person på ett dokumenterat sätt. Syftet är att detta senare kan användas som bevis i exempelvis en rättegång.
  • Det vanligaste är att ett dokument skickas eller lämnas till den som ska delges. Andra alternativ är att använda en delgivningsman, som fysiskt söker upp personen. Beslutet kan också fästas på dörren till en bostad.
  • En kungörelsedelgivning används när det inte går att få tag i personen på annat sätt och innebär att kallelsen sätts upp på en anslagstavla i rätten samt i vissa fall annonser i pressen.
Läs också Hyresgästen dök inte upp till förhandling - vräks Hyreskontrakt revs efter obetald hyra i Turning Torso Kamera ska stoppa vinstölderna i Turning Torso

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.