HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fortfarande låst läge i Eskilstuna

Eskilstuna Läget är fortfarande låst i de strandade hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Eskilstuna Kommunfastigheter.
Foto: Monika Steczkó
Medlarna har inte kunnat lägga fram något bud till parterna, Hyresgästföreningen och Eskilstuna Kommunfastigheter.

I mitten av februari strandade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Eskilstuna kommunfastigheter, Kfast. Det kommunala bostadsbolaget hade inför förhandlingen yrkat på en höjning om 3,75 procent medan Hyresgästföreningen ville ha oförändrade hyror.

Nollbudet ska ses i ljuset av de 22 miljoner kronor som varje år under en sexårsperiod ska föras över från Kfast till ägaren kommunen. Ett beslut som Hyresgästföreningen protesterat kraftigt mot.

Läs ocksåHögt tonläge i debatt om värdeöverföringDaniel Tillgren med Eskilstunaån i bakgrunden.

Kfast begärde medling i den strandade förhandlingen hos de centrala partsorganisationerna. Den 19 mars meddelade medlarna att man inte kan finna ett medlingsbud att lägga fram för parterna.

– Det är tråkigt att läget fortfarande är låst, men i en så bred principfråga där vi har brett stöd från hyresgästerna kan vi inte kompromissa, säger Monica Andersson Jensen, ordförande i förhandlingsdelegationen i Hyresgästföreningen.

– Den principiella låsningen i frågan om värdeöverföringen är stor när inte ens de centrala medlarna kan presentera ett medlingsbud som någon av partnerna kan tänka sig att acceptera. Det visar att frågan om den kommunala värdeöverföringen är en stark skiljelinje mellan parterna, och en fråga som väcker starka reaktioner, säger Fredrik Malmberg som är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyran höjs med 1 800 kronor när Kfast rustar

Kfast skriver i ett pressmeddelande att nästa steg blir att Hyresmarknadskommittén ger en rekommendation om hur hög årets hyreshöjning ska vara. Kfast kommer att följa den rekommendationen.

– Vi hoppas på att få rekommendationen i början av april, säger Kommunfastighets vd Fredrik Elf.

Läs också Nu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor" Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.