Annons

Tvist om tv-kanaler blir hyresförhandling

Kävlinge När värden drog in fiber försvann över tio tv-kanaler. Men för hyresgästerna låg kostnaden kvar samtidigt som hyran höjdes med 80 kronor. Nu kräver Hyresgästföreningen hyressänkning för samtliga hyresgäster.
tv-kanaler försvann
Foto: Pixabay/Mikael Malmborg
Evelina De La Motte på Hyresgästföreningen kräver hyressänkning.

Från att ha betalat 60 kronor i månaden för cirka 15 tv-kanaler höjdes det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge, KKB, priset i februari med 80 kronor för indragen fiber till totalt 140 kronor, samtidigt försvann hela tv-utbudet förutom sex kanaler som hyresvärdar enligt lag måste erbjuda.

Två hyresgäster drev saken till hyresnämnden och Hyresgästföreningen ställde sig bakom. Nu har Hyresgästföreningen också beslutat att parallellt driva ärendet för alla hyresgäster. Tusentals berörs.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De har tagit bort något och då borde hyran sänkas, bruksvärdet har minskat. Därför har vi påkallat förhandlingar. Hyresgästerna betalar för tv-kanaler de inte kan se, säger Evelina De La Motte, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Hyresgästföreningen vill ha bort de ursprungliga 60 kronorna från samtliga hyror from och med första maj. Det främsta skälet är:

”Att det analoga tv-utbudet minskat från 15 kanaler till enbart basutbudet (must carry-kanaler), det vill säga att hyresgästerna betalar 60 kronor i månaden för ett kanalpaket som inte längre går att nyttja.”

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Förutom den månatliga tv-kostnaden måste hyresgästerna teckna egna abonnemang för tv och bredband. Den som vill ha fler kanaler än ”must carry” hänvisas till att köpa tjänster via zmarket.se och ett abonnemang för cirka 600 kronor.

– För den som vill ha utbudet man tidigare hade kostar det flera hundra kronor mer nu, säger Evelina De La Motte.

Hyresgästföreningen menar vidare att med gällande vidaresändningsplikt, enligt 9 kap.1 paragraf i Radio och tv-lagen, är det emot lagen att sända must carry-kanalerna mot en extra kostnad.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

KKB:s vd Mikael Strand vill inte kommentera faktumet att hyresgästerna nu har fått ett sämre tv-utbud men ska betala mer. Han hänvisar till ett avtal som slöts med Hyresgästföreningen redan 2017 i samband med att de skulle dra in fiber. Enligt avtalet skulle det bli ett ”förändrat tv-utbud”, som dock Hyresgästföreningen idag menar inte skulle betyda en försämring.

Annons

– Vi har en överenskommelse som jag tycker är klar och tydlig. Uppenbarligen gör vi och Hyresgästföreningen olika tolkningar. Vi får se hur det blir, kommer vi inte överens får hyresnämnden titta på det. Ibland kan det vara bra att låta någon annan göra det, säger han.

Hyresgästföreningen och fastighetsägaren ska träffas i slutet av april. Kommer de inte överens kan hyresnämnden bli den som fäller avgörandet.

Tvisten om tv-kanalerna berör tusentals hyresgäster. KKB äger cirka 2 6 00 lägenheter.
LÄS MER OM ÄRENDET SOM HAR DRIVITS TILL HYRESNÄMNDEN : Konflikt om tv-kanaler efter indragen fiber

Läs också Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Så blir din hyra i Kalmar län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.