Annons

Förtroendevalda tar grepp på förhandlingarna

Stockholm I fortsättningen ska en förtroendevald skriva under hyresöverenskommelser för att de ska vara giltiga. Det beslutade Hyresgästföreningen Stockholms fullmäktige i helgen.

I lördags samlades representanter från Hyresgästföreningen i region Stockholm till budgetfullmäktige. Sju motioner hade bedömts strida mot Hyresgästföreningens värdegrund och därför inte skickats ut tillsammans med övriga motioner. Därför fanns inte heller några utlåtanden eller förslag till beslut från regionstyrelsen för dessa motioner. Att inte skicka ut vissa motioner ifrågasattes starkt under mötet.

– Vi tyckte de var stötande och kränkande. Men även solen har fläckar, sa regionordförande Simon Safari när han redogjorde för regionstyrelsens beslut och konstaterade att det går att tolka stadgarna som att en motion till fullmäktige ska tas upp där.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Var går gränsen för vad man får skriva i en motion, frågade regionstyrelsens Katarina Kalavainen retoriskt och fortsatte.

– Man behöver inte skriva om personer, om anställda. Jag tycker det är sjukt att skicka ut dem, jag står för det.

Tre av motionerna behandlade otillbörliga uppdateringar på en förtroendevalds facebooksida. Motionärerna ville att personen skulle fråntas sina uppdrag och att regionstyrelsen skulle bevaka sociala medier. 

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– När folk säger dumheter i andra organisationer åker de ut direkt, sa P-O Brogren från Solna och syftade på moderaternas hantering av den video som fått spridning i veckan.

Annons

Hyresgästföreningen Stockholms fullmäktige avslog motionerna om uttalanden i sociala medier, med en knapp majoritet till dem som tyckte att den i stället kunde besvarats och hänskjutits till Etik- och moralgruppen.

I motionen om hyresförhandlingarna föreslog Richard Dazley från Järfälla att en förtroendevald ska skriva under överenskommelser i fler typer av förhandlingar. Så sker redan i dag när det gäller de årliga hyresförhandlingarna med kommunala bostadsbolag. 

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Det är vi förtroendevalda som har ansvar, det är tydligt enligt stadgarna. Det är en brist att vi inte är med när det gäller privata förhandlingar eller hyran efter upprustning. Det är det som kostar, men nu går det lite för fort ibland, sa han.

I debatten ströks motionens att-sats om att förändringen skulle införas redan i hyresförhandlingarna för 2017. 

– När det är borta ställer vi oss bakom motionen, då är det bara klokheter kvar, sa Lennart Spång från regionstyrelsen och yrkade bifall.

Annons

Hyresgästföreningens Stockholms fullmäktige antog motionen. Hur det kom sig att motionen ansågs kränkande har motionären Richard Dazley inte fått svar på. Han har fått ett mejl där regionstyrelsen hänvisar till stadgarnas värdegrund.

– Det är ganska besynnerligt, det kan vara för att jag hänvisar till Hyresgästföreningen i södra Skåne, där de redan gör så här. 

Hyresgästföreningen i Stockholm förhandlar varje år hyran i 5 800 fastigheter.

Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.