Annons

Förvandlade sin bostad till lägenhetshotell

Lund Turister från Danmark och Tyskland hyrde det luftkonditionerade boendet med lounge, uteplats och wi-fi. Men uthyrningen skedde utan hyresvärdens tillstånd och nu vill värden riva kontraktet.
Foto: Anders Paulsson/Pixabay
Hyresgästen förvandlade bostaden till lägenhetshotell, utan värdens medgivande. Nu riskerar han sitt hyreskontrakt.

Platt-tv, luftkonditionering och lekplats lockade långväga turister till den lilla byn utanför Lund och bostaden med fem sovrum. I närheten kunde de boende ägna sig åt både vandring, dykning eller cykling, om man får tro de annonser som legat ute på olika bokningssajter på nätet.

På en av de större hemsidorna för hotellbokningar står det att uthyrning via just det bokningsbolaget skett sedan i december 2018. Problemet var bara att hyresvärden inte hade lämnat sitt tillstånd. När hyresvärden insåg vad som pågick varnades först förstahandshyresgästen men när uthyrningen fortsatte sades mannen upp. Enligt en stämning i Lunds tingsrätt vill hyresvärden att hyresgästen flyttar omedelbart.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som bevisning har man bland annat vittnesuppgifter från grannar och länkar till de bokningssidor där förstahandshyresgästen lagt ut sin bostad till uthyrning. I stämningsansökan skriver hyresvärden dessutom att förstahandshyresgästen har sitt eget boende ordnat i ett hus inte långt därifrån, där han bor med sin familj, även om han är folkbokförd i bostaden som hyrs ut till turister.

Annons

Förstahandshyresgästen menar att han fått tillstånd från den förre fastighetsägaren att hyra ut i andra hand. Men enligt stämningsansökan stämmer detta inte.

Annons
Läs ocksåErfaren "superhost" på Airbnb förlorar hyreskontraktKvinna som låser upp en dörr, pengar och Airbnb:s logga.

Fakta: Tuffare tag med ny lag
En hyresgäst fick bo kvar trots att hyresvärden och grannar ansåg att han störde. Hovrätten menade att bevisen inte höll.
  • Sedan den 1 oktober 2019 har lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra.
  • Du kan bland annat bli uppsagd direkt utan att först varnas om du hyr i andra hand utan tillstånd.
  • Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
  • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • För att få lov att hyra ut sin lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Ett sådant kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.

 

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.