HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Föryngring i Västra Sveriges regionstyrelse

Västra Götaland Tre nya yngre ledamöter har valts in i styrelsen för Hyresgästföreningen Västra Sverige. En av dem, Per Olsson, har aldrig tidigare haft ett förtroendeuppdrag i föreningen. Nu sitter han i styret för 70 000 medlemmar.
Foto: Gustaf Görfelt
Styrelsen för Hyresgästföreningen Västra Sverige 2017. Från vänster, främre raden: Jenni Ek (Varberg), Lisbeth Norberg (Östra Göteborg), Martina Enghardt, vice ordförande (Hisingen). Mellersta raden: Joakim Hagberg (Angered), Monica Bogren (Södra Bohuslän), Ronny Bengtsson (Västra Göteborg), Bengt Svensson, ordförande (Frölunda). Bakre raden: Pia Fridström (Centrum), Per Olsson (Hisingen) och Hasse Kvint (Centrum). Saknas på bilden gör Kristofer Lundberg (Angered).

Det var vid regionens årsmöte i lördags som tre av tio ledamöter i styrelsen för Västra Sverige byttes ut.

De mångåriga medlemmarna Luz Amalia Escobar (Varberg), Bengt Karlsson (Kungsbacka) och Christer Gustafsson (Hisingen) lämnade styrelsen.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Istället trädde Jenni Ek (Varberg), Kristofer Lundberg (Angered) och Per Olsson (Hisingen) in.

De två sittande ledamöterna Hasse Kvint och Ronny Bengtsson valdes om. Martina Enghardt blir ny vice ordförande istället för Monica Bogren.

Rockaden innebär en märkbar sänkning av medelåldern i styrelsen. Till viss del är det också oprövade förmågor som stiger fram.

Läs ocksåStorgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Kristofer Lundberg är ordförande för Hyresgästföreningen Angered och kliver alltså bara ett pinnhål upp när han träder in i regionstyrelsen. Jenni Ek har även hon haft ett styrelseuppdrag i Varbergs hyresgästförening, men Per Olsson går direkt från ”vanlig medlem” till ledamot i regionstyrelsen.

– Jag såg på Facebook att man sökte folk och nominerade mig själv. Jag har jobbat i Borås tidigare men nu ska jag jobba i Göteborg, så jag kommer att ha mer fritid, säger Per Olsson.

Det som lockar honom med Hyresgästföreningen är möjligheten till samhällsbyggnad.

Annons
Läs ocksåJordskredsseger för ny västsvensk hyresgästbasRonny Bengtsson ordförande Hyresgästföreningen rgion Västra Sverige.

– Alla måste få möjlighet till ett tryggt boende, även yngre människor och de med dålig ekonomi. En förening med den här storleken är så kraftfull att den verkligen kan påverka politiken, säger Per Olsson.

Hans tidigare erfarenhet av föreningsarbete finns inom idrottsrörelsen.

– Men den största förening jag tidigare suttit i styrelsen för har 500 medlemmar. Nu är det 70 000 medlemmar och helt andra pengar inblandade. Det är förstås ett jättekliv, så det känns lite nervöst. Det är verkligen en ära att bli förtroendevald, det är det finaste man kan bli i en demokrati, säger Per Olsson.

Även Jenni Ek tycker att det känns spännande att komma upp på regional toppnivå.

–Jag brinner för det bostadspolitiska. Det behövs byggas mycket mer, och framförallt byggas till bra hyra. Alla människor har inte råd med sjöutsikt, om man säger så. Det måste byggas så att unga människor och studenter får någonstans att bo, säger Jenni Ek.

Förutom att möblera om i regionstyrelsen så beslöt årsmötet även att utöka sin valberedning till sju personer.

Att ha fler personer involverade ska göra det lättare att utöka nomineringsbasen till organisationen. Detta är sin tur en del av Framtidsprogrammet, Hyresgästföreningens stora handlingsplan för att bredda föreningen och aktivt ta mer plats i samhällsdebatten.

Annons

Bland medlemmarna i den nya valberedningen återfinns bland andra Christer Gustafsson som nu lämnat regionstyrelsen.

LÄS MER:

Oförändrad hyra vid renovering en stridsfråga i helgen

Nytt blod föreslås i regiontoppen

Omprövar sitt sätt att jobba

Läs också Birgittas ja räddade föreningen Årsmötet i Västra Sverige måste göras om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.