HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Från nylonstrumpor till bostäder

Linköping Från strumpfabrik till nya lägenheter. Om knappt två år flyttar de första hyresgästerna in i kvarteret Norrskenet i Linköping.
Foto: Jenny Knutsson
, , , ,

Förvandlingen av Övre Vasastaden från industri- till bostadsområde fortsätter. På fredagen tog Stångåstaden det första spadtaget för 300 nya lägenheter vid korsningen Östgötagatan-Sveagatan. Byggprojektet är ett av Stångåstadens största hittills.

– Vi bygger 97 bostäder i första etappen. Sedan blir det två etapper till. Det kommer att pågå byggnadsarbeten här i fyra, fem år, säger bolagets projektledare Andreas Rönngren.

Läs ocksåBostadstopparnas miljonlöner - här är de vd:ar som tjänar mest

Inflyttning i första etappen planeras till sommaren 2018.

Husen får mellan fyra och sex våningar med butikslokaler i bottenplanet och lägenheterna blir ettor till fyror, med betoning på två rum och kök.

– Vi har gjort en marknadsanalys för att se vilket behov både vi och Linköping har, säger Andreas Rönngren.

Läs ocksåMjölbyvärd river för att bygga

Han tror också att mindre lägenheter är mer gångbara med det centrala läget där hyrorna är högre än i ytterområdena.

– Hyrorna är klara och hamnar på mellan 1 800 och 1 850 kronor per kvadratmeter och år, berättar han.

Bygget har varit omstritt, framför allt då en matvarubutik som tidigare låg på tomten tvingats flytta. Rivning av byggnaden pågår fortfarande. Men enligt Andreas Rönngren nåddes till sist en lösning då butiken kunde få en ny lokal hos en annan hyresvärd i samma område.

Läs ocksåÖstergötlands största värd höjer hyrorna

Vid spadtagsceremonin berättade författaren och etnologen Gunnar Elfström om tomtens brokiga historia. Efter att ha varit jordbruk industrialiserades området och efter andra världskriget öppnades en fabrik som tillverkade nylonstrumpor på platsen där de nya husen ska stå. Ullastrumpan blev först en succé, men sedan kom textilkrisen och 1973 lades produktionen ner. Den gamla fabriksskorstenen bevaras dock och kommer att integreras i miljön på en av gårdarna.

– Det är roligt, för den påminner om Linköpings industrihistoria, tycker Gunnar Elfström.

I stället för att faktiskt gräva i marken drog Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist och styrelseordförande Jan Österlind (S) i gång bygget genom att skicka upp varsin thailändsk lykta, så kallad khom loy, i luften. Efter lite bestyr med att få fyr på lyktorna steg dessa till sist mot skyn. För att inte störa eventuell flygtrafik hade lyktorna knutits fast så att de bara skulle stiga en liten bit och sedan kunna halas in igen. Men den ena lyktan slet sig efter att snöret brunnit av. Den föll dock till marken i ett industriområde intill och hann därför inte orsaka någon skada för flygplan eller helikoptrar.

Läs också Första steget till nya hyresrätter i Örnsköldsvik Satsning i Berga ska pressa hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.