Annons

Fribo höjer mest hittills i regionen

Fristad Fristadbostäder höjer hyrorna med totalt 1,75 procent i år. "Våra utgångshyror är så låga att det missvisande att ange höjningen i procent", säger vd:n Kjell-Ove Sethson.

Fristadsbostäder, eller Fribo som bolaget kallas till vardags, sticker ut i årets hyresförhandlingar genom att göra den största hyreshöjningen hittills i Västra Götaland. Det står klart sedan förhandlingarna med Hyresgästföreningen är avslutade. Uppgörelsen innebär att hyrorna höjs med i genomsnitt 0,95 procent från och med den första april för att sedan höjas med ytterligare 0,8 procent i snitt den första oktober. Vilket alltså är betydligt högre än rikssnittet för landets hyreshöjning på 0,5 procent. 

– Det var en tuff förhandling som till slut ledde fram till en överenskommelse. Fristadbostäder står inför stora utmaningar, inte minst vad gäller underhåll. Uppgörelsen innebär att kravet halverats men den ger ändå bolaget goda förutsättningar att klara sina åtaganden gentemot hyresgästerna, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fribo:s vd Kjell-Ove Sethson vill dock hellre tala om höjning i kronor per kvadratmeter än i genomsnittliga procentsatser. 

– Med tanke på hur låga hyror vi har i dag så är det missvisande att tala om genomsnittliga procent. Uppgörelsen innebär att hyran höjs först höjs med i 8 kronor per kvadratmter och sedan med ytterligare 7 kronor per kvadrat. Men det är genomsnittliga höjningar. De som bor i våra 44 nya lägenheter på Åsbovägen får ingen hyreshöjning alls, säger Sethson. 

Hur hög genomsnittlig hyra har era totalt 564 lägenheter i dag? 

Annons
Läs ocksåRekordhöjning i Borås

– 835 kronor per kvadratmeter och år. Och då är även de nybyggda lägenheter på Åsbovägen inräknade, säger Sethson. 

Ert ursprungliga krav var en höjning på 3,45 procent. Vad kommer att få stryka på foten? 

– Ett antal underhållsåtgärder kommer att behöva skjutas på framtiden.  

Läs ocksåFristadbor får högsta hyreshöjningen hittills

Enligt uppgörelsen kommer hyran för parkeringsplatser ökar med 10 kronor i månaden. För en hyresgäst som hyr en tvårummare på 60 kvadratmeter, och idag har en hyra på 4 200 kronor i månaden, ökar hyran med 40 kronor i månaden från och med den 1 april. Den 1 oktober höjs hyran med ytterligare 35 kronor.

Annons

LÄS MER:

Hela listan över hyreshöjningarna hos kommunala värdar i Västra Götaland hittar du här.

Läs också Boråsvärden Fribo först ut i hyresförhandlingarna Hyror klara efter ett halvår Ännu ett bolag drar i bromsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.