Annons

Fritt fram för kommunala värdar att kameraövervaka

Nyheter Från och med augusti blir det betydligt enklare för kommunala hyresvärdar att sätta upp kameror i sina bostadsområden. För att få tillstånd krävs att övervakningen sker i brottsförebyggande syfte eller för att skapa trygghet.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

I våras skrev Hem & Hyra om att regeringen ville upphäva den tidigare kameraövervakningslagen och införa en ny lag som gör det enklare för bland annat kommuner och polisen att sätta upp kameror på offentliga platser. Kravet var att övervakningen gjordes i brottsbekämpande syfte eller för att skapa trygghet.

Den nya lagen skulle även omfatta kommunala bostadsbolag, som genom snabbt beviljade tillstånd skulle få lättare att motverka brottslighet och ordningsproblem i sina bostadsområden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under sommaren har förslaget granskats av lagrådet och nu har det klubbats igenom av riksdagen. Från och med den 1 augusti blir det alltså mer eller mindre fritt fram för allmännyttiga värdar att filma sina hyresgäster, så länge bevakningen görs av goda skäl.

I sitt betänkande skriver Justitieutskottet att det i dag finns bostadsområden som i allt större utsträckning kommit att påverkas av brottslighet och otrygghet och att en kraftsamling behövs för att öka tryggheten:

”Polisen måste kunna agera snabbt för att bryta negativa trender i brottsutsatta områden, och till det arbetet krävs verkningsfulla verktyg.”

Annons
Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

Enligt Nils Henckel, jurist på Datainspektionen, kan det framöver bli lättare för en kommunal hyresvärd att sätta upp en kamera i till exempel tvättstugan eller i förrådsutrymmen.

– Allt beror på vad det är för problematik som ligger bakom. Man skulle kunna tänka sig en situation då man har stora problem med skadegörelse i bostadshuset.

Privata bostadsbolags möjlighet att kameraövervaka avgörs primärt av ett annat regelverk och påverkas inte i samma utsträckning av den nya lagen.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

– Privata hyresvärdar måste själva pröva om de har rätt att sätta upp kameran enligt dataskyddsförordningen.

Annons

Hyresgästföreningen ser både fördelar och nackdelar med de förenklade reglerna för övervakning.

– Å ena sidan är det positivt med kameror om det kan öka tryggheten för våra hyresgäster som bor i utsatta områden, å andra sidan riskerar boende att bli konstant övervakade, säger förbundsjurist Johan Mirtorp.

Förslaget innebär även att till exempel butiker, köpcentrum och religiösa samfund inte behöver söka tillstånd för att kamerabevaka.

Läs också Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.