Annons

Gammal charm inte skäl nog till hög hyra

Eslöv Lägenheten i Eslöv har högt i tak, rum i fil och stuckaturer, något som hyresvärden anser ger skäl för en högre hyra. Hyresnämnden håller inte med och sänker hyresgästens månadshyra med 4 200 kronor.
Foto: Pixabay
Även om detaljer som stuckatur och högt i tak uppskattas av vissa hyresgäster anser inte hyresnämnden att dessa attribut höjer en lägenhets bruksvärde.

För sin 130 kvadratmeter stora hyresrätt i centrala Eslöv betalar hyresgästen 13 000 kronor i månaden exklusive el och uppvärmning. En alldeles för hög hyra anser hyresgästen som med hjälp av Hyresgästföreningen har drivit ärendet i hyresnämnden.

Hyresvärden menar att objektet med sina ståtliga attribut så som högt i tak, stuckaturer och fasta väggpaneler är unikt. Den gamla charmen tillsammans med det fördelaktiga läget berättigar den satta hyra, enligt den privata värden.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden valde att gå på hyresgästens linje och beslutade att månadshyran skulle sänkas till 8 800 kronor. I sitt beslut skriver nämnden bland annat att lägenhetens standard är enkel och att planlösningen inte är ändamålsenlig för nutida levnadsförhållanden. Vad gäller de bevarade stuckaturerna och den äldre träpanelen anser inte nämnden att de detaljerna kan anses höja lägenhetens bruksvärde.

Hyresvärden, som menar att han med lätthet kan få sin lägenhet uthyrd med den högre hyran, har överklagat ärendet till Svea hovrätt.

Annons
Läs också Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Värd får advokatkritik för onödig rättegång – stämde hyresgäst som sa upp kontraktet Kupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent Rokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.