HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Gjorde upp i sista stund: Ny hyra för Östersundshems hyresgäster

Östersund När årets hyresförhandling för 2021 gick i stå vände sig Östersundshem till medlingsorganet HMK, Hyresmarknadskommittén, för att få hjälp. Men de trätande parterna lyckades enas i elfte timmen innan HMK avgjorde saken.
I slutet på förra veckan signerade parterna avtalet om en hyreshöjning på 1,33 procent från och med 1 mars 2021.

– Det är glädjande att vi nu lyckats komma överens om en rimlig hyreshöjning, utan Hyresmarknadskommitténs inblandning. Hyresförhandlingar avgörs bäst av parterna lokalt, säger Hasse Dahl, som företräder hyresgästerna i sin roll som förhandlare för Hyresgästföreningen region Norrland.

Men för några veckor sedan, mitt i stridens hetta, lät det annorlunda.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Läs tidigare artikel här: Medling om hyrorna i Östersund – parterna kommer inte överens

Parterna hade då helt skilda åsikter gällande Östersundshems krav på en hyreshöjning med 1,90 procent.
Hasse Dahl ifrågasatte motiveringarna till yrkandet starkt och ansåg att bostadsbolaget blåste upp siffrorna för kostnader. Och att kravet i sig inte var skäligt sett till bolagets stabila ekonomi.

Östersundshems vd Kenneth Karlsson försvarade å sin sida den begärda höjningen med hänvisningar till bland annat ökade taxekostnader kopplade till fastighetsdriften och att byggkostnader blivit högre.

Annons
Läs ocksåFörslaget om att stoppa skatteplanering försvann

När man efter ett antal sammanträden inte lyckades få till ett avtal ville Östersundshem att medlingsorganet HMK skulle hjälpa till.
Hade HMK ingripit hade de först kommit med ett medlingsbud och om det inte godtagits hade HMK tagit ett slutgiltigt beslut utan möjlighet att överklaga.

Men innan det hann ske lyckades till slut parterna själva lösa upp knuten och få till en överenskommelse för 2021.

Den nya hyran för Östersundshems cirka 4 047 hushåll blir en höjning med 1,33 procent och gäller från 1 mars, vilket tas ut retroaktivt på majhyran. 0,35 procent av höjningen är öronmärkta för ökade underhållsinsatser och satsningar på så kallat boinflytande ute på områdena.

Läs ocksåHöga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Hur agerar ni nästa år för att undvika ett låst läge, Hasse Dahl?
– Vad som sker då är svårt att sia om, men jag är glad att jag fick tillbaka Östersundshem till förhandlingsbordet och att vi kunde göra upp utan inblandning av någon oberoende part. Det är tråkigt när en förhandling drar ut så här på tiden så att hyresgästerna drabbas av en retroaktiv hyra i efterhand.

Östersundshems vd Kenneth Karlsson tycks även han lättad över att få till ett avtal.

Annons

– Årets hyresförhandling hamnade i ett låst läge men båda parter har haft en vilja att lösa förhandlingen lokalt, vilket utmynnade i att parterna träffade en överenskommelse om 2021 års hyreshöjning förra veckan, säger han till Hem & Hyra.

Räknat på en månadshyra på 7 000 kronor blir påslaget nu 93 kronor extra i månaden. Till skillnad mot 133 kronor som Östersundshem yrkade på.

 

Läs också Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.