HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gjuten platta startade nybygge

Värmdö Stena startar bygget av 140 hyresrätter i Gustavsbergs hamn. Här byggs totalt 1 700 lägenheter och bara en femtedel är hyresrätter.
Foto: Cecilia Landmark
Monica Pettersson (M) trycker sin högerhand i en betongplatta, som start på Stenas nya hyreshus i Gustavsberg., Husen i Gustavsbergs hamn kommer att bestå av i huvudsak tvårumslägenheter men också ettor och treor., Monica Pettersson från Värmdö kommun och Claes-Göran Lyrhem från Stena skriver sina namn i betong., Gustavsbergs fabriksområde i omdaning, där den gamla sanitetsporslinsfabrikens skelett är på väg att bli bostäder.

Det blir fyra punkthus i fem våningar med 140 lägenheter. Övervägande delen blir tvåor, små lägenheter som Stena hoppas ska locka en yngre målgrupp.

I dag var det pampig byggstart – ett så kallat första spadtag – i form av en gjuten platta med handavtryck av Stenas Claes-Göran Lyrhem och kommunstyrelsens ordförande i Värmdö, Monica Pettersson (M).

Läs ocksåForskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"bo med andra

– Den ska placeras i garaget, berättar Monica Pettersson. 

Stena har flera nybyggen på gång, bland annat i Bredäng och Upplands Väsby. Men det här projektet är det första på Värmdö. Närmaste bostadsområde är annars Fisksätra i grannkommunen Nacka.

I det före detta fabriksområdet i Gustavsberg råder byggrusch och den kommer att fortsätta många år framöver. 1 700 lägenheter ska uppföras, både i de gamla fabriksbyggnaderna och i nya hus. Ikano är största byggherre och har startat först och kommer också att avsluta sist. 

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

Förutom Stena har SKB, Stockholms Kooperativa bostadsförening, och Riksbyggen tillsammans med fackförbunden Byggnads och Kommunal fått markanvisning för hyresrätter.

Inflyttningen i Stenas kvarteret Inläggerskan är planerad till december. Bostadsförmedlingen i Stockholm kommer att förmedla alla lägenheterna.

Läs också Få skyddsrum i nya stadsdelar Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.