HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Glömde oljan på spisen – man åtalas för brand i Leksand

Dalarna Oljan till pommes fritesen fattade eld när mannen lämnade kastrullen obevakad. Nu åtalas 24-åringen för att ha orsakat branden i ett hyreshus i Leksand den 4 mars.
Brand i hyreshus i Leksand. Ung man årals
Foto: Leksands kommun
Ett 25-tal hyresgäster fick evakueras efter branden. Nu åtals en 24-årig man för att ha orsakat den. Han medger omständigheterna men förnekar brott.

Branden startade hemma i köket hos den unge mannen, efter att han lämnat oljan på spisen obevakad i flera minuter. Elden spred sig sedan till andra delar av byggnaden och den brandman som var först på plats såg hur ”en kvast med eld” slog ut från ett rör på byggnadens tak.

Hela vinden brandskadades liksom taket. Fem av husets tolv lägenheter fick vattenskador medan de övriga sju fick lättare rökskador.

Läs ocksåBrand i Leksand – oklart när drabbade kan flytta tillbakaBilden visar branden på avstånd. Eldslågor slår upp från huset.

Återställningsarbetet blev besvärligare än beräknat och fortfarande står sex av lägenheterna tomma.

Totalt beräknas branden ha orsakat skador för tio miljoner kronor, dubbelt så mycket som man trodde från början. Merparten av skadekostnaden ersätts av Leksandsbostäders försäkringsbolag.

Annons

Den 24-årige mannen som orsakade branden har nu åtalats vid Mora tingsrätt för allmänfarlig vårdslöshet. Enligt åklagaren har han varit oaktsam och branden innebar fara för annans liv och hälsa.

Läs ocksåBostadsbristen i Dalarna hinder för företagen

I ett förhör med polisen har 24-åringen sagt att han vet om att man inte ska lämna olja obevakad och att han inte gjorde några försök att släcka branden eftersom han fick en blackout. Han varnade däremot sina grannar genom att knacka på deras dörrar.

Mannen förnekar brott och har förklarat att han bara hade otur, att han inte var slarvig. Han säger sig heller inte ha råd att betala det skadestånd Leksandsbostäder kräver av honom. Det handlar om de 93 000 kronor som bostadsbolaget får betala i självrisk till försäkringsbolaget.

Annons

Mora tingsrätt planerar att hålla rättegången den 20 november. 24-åringen bor numera på en annan ort i Sverige.

Läs ocksåKräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?Montage av flera bilder. En silhuett av en kvinna, en man i fängelse och flyttlådor.
Läs också Nyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.