Annons

Brand i Leksand – oklart när drabbade kan flytta tillbaka

Leksand Ett 25-tal hyresgäster i Leksand drabbades när deras hus eldhärjades i måndags. ”Vi kan i det här läget inte säga när de kan flytta tillbaka”, säger Elisabet Nises-Look, vd för Leksandsbostäder som äger fastigheten.
Bilden visar branden på avstånd. Eldslågor slår upp från huset.
Foto: Foto: Leksands kommun
En ung man misstänks för att ha orsakat branden. Han hotas av ett skadeståndskrav på 93 000 kronor.

Branden startade enligt uppgift i samband med att någon lagade mat. En person fördes till sjukhus med lätta rökskador men övriga klarade sig helskinnade. Huset och dess tolv lägenheter skadades i varierande grad av eld, rök och vatten.

– En stor del av taket är förstört och hela vinden är eldhärjad. Två eller tre av husets tolv lägenheter fick större rök- och vattenskador. Men alla lägenheter skadades även om många har bara lättare skador, berättar Elisabet Nises-Look.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

En del av hyresgästerna bor nu hos vänner och bekanta, men de flesta är inkvarterade i stugor på Leksand Strand Camping och Resort. Första natten ordnade Leksandsbostäder med hotell till dem som behövde det.

Kan du säga när de boende kan få flytta tillbaka?

– Nej, jag kan inte säga något om det i det här läget. Det kommer att ta flera veckor innan huset är beboeligt. Men vi har börjat sätta upp byggställningar och saneringsfirman var igång med sitt arbete redan på brandkvällen.

Annons
Läs ocksåBara två dalakommuner nu utan bostadsbrist

Samtliga hushåll hade hemförsäkring.

– Det är en oerhörd stor hjälp för de enskilda hyresgästerna. Det är det absolut bästa man kan ha i ett sådant här läge, säger Elisabet Nises-Look samtidigt som hon poängterar att samarbetet med försäkringsbolagen fungerat mycket bra.

Hyresgästföreningens verksamhetsutvecklare Gun-Britt Lemón delar Nises-Looks resonemang om vikten av att ha en hemförsäkring. Och hon berömmer Leksandsbostäder.

Läs ocksåDalavärdar säger nej om du saknar borgensman

– De är duktiga på att se till att deras hyresgäster har en hemförsäkring.

Gun-Britt Lemón berättar även att Hyresgästföreningen ska skicka ut ett brev till dem som är medlemmar och bor i huset. I brevet uppmanas de att kontakta Hyresgästföreningens rådgivning ifall de behöver hjälp med något.

Annons

Det är första gången Leksandsbostäder har drabbats av en så omfattande brand. Tidigare har det brunnit i enskilda lägenheter, i garage och vid ett tillfälle brann ett hus som stod tomt.

Men Elisabet Nises-Look är nöjd med hur arbetet har flutit på efter branden. På brandkvällen lyckades man få fram en samlingslokal i närheten. Boendefrågan har löst sig bra. Ett informationsmöte hölls dagen efter branden och ett nytt är inplanerat till nästa vecka.

– Det har gått förvånansvärt bra, även om det naturligtvis är en förskräcklig händelse. Men vi övar på att sådana här saker kan inträffa och har haft en checklista att gå efter. Vi har känt oss trygga med det, säger Elisabet Nises-Look.

Läs också Bara Mora klarar kvinnomålet Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.