HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Goda resultat för Hyresgästföreningen Sydost

Blekinge Det går fortsatt bra för Hyresgästföreningen Sydost. 2016 gjorde de en vinst på 2,1 miljoner kronor, fick fler medlemmar och fler föreningsstyrelser.

Hyresgästföreningen håller imorgon lördag fullmäktigemöte på Rådmannen i Alvesta. De kan då glädjas åt en positiv verksamhetsberättelse för 2016. Föreningen går nämligen med vinst för tredje året i rad. Från 2013 års minusresultat till 2015 års vinst på 2, 8 miljoner kronor. 2016 blir vinsten 2,1 miljoner och soliditeten ligger kvar på goda 88 procent sedan 2015.

– Det beror främst på pensionsåterbetalningar. Men även vår omorganisation med sammanslagna enheter och färre chefer har bidragit till minskade kostnader, säger Björn Johansson, ordförande i regionstyrelsen.

Läs ocksåUngdomar prisas för sin insats

För sjätte året i rad har medlemsantalet ökat. Under 2016 ökade det från 70 094 till 71 721 medlemmar. Den största ökningen står Jönköping för med hela 950 medlemmar medan Östergötland minskade mest med minus 539 medlemmar.

– Vi har även ökat antalet föreningsstyrelser förra året. Äntligen har vi lyckats vända den negativa trenden och ser nu ett växande intresse för styrelsearbetet. Samtidigt har vi en lång väg kvar när det gäller att engagera ideellt aktiva, konstaterar Björn Johansson.

Han tror att den nya organiseringen kan bidra till mer lokalt engagemang.

Läs ocksåOmbuden: "Hyrorna borde sänkas"

– Omorganiseringen syftar bland annat till att vara närmare besluten och lägga mer krut på det lokala. Jag hoppas vi kommer se en sådan utveckling när organisationen satt sig.

Antalet juridiska ärenden ökade under 2016 från 2 121 till 2 403 ärenden. Trots ökningen av ärenden, var det endast 53 ärenden som gick till nämnden jämfört med 98 ärenden året tidigare.

– Det beror på bostadsbristen och det höga trycket på bostäder. Då försöker värdarna höja som de vill, vilket leder till fler ärenden. Oftast har vi dock kunnat lösa det utan nämndens inblandning, säger Björn Johansson som hoppas få sitta kvar som ordförande i ytterligare två år.

Läs ocksåCivilministern: Bostadspolitiken förtjänar en mycket större plats

– Jag känner mig väldigt motiverad att fortsätta mitt arbete. Jag strävar efter att öppna upp organisationen. För att spegla vår medlemskår behöver vi få in fler yngre och utrikesfödda på våra förtroendeposter.

Läs också Marie Linder: “Marknadshyror är inte lösningen” Inget extra vinstuttag från LKF

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.