HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Göteborgare får behålla kontraktet – trots hus i Skåne

Göteborg Mannen ville överlåta sitt hyreskontrakt, men fick nej från värden – som i stället sa upp avtalet. Skälet: han bor i ett fritidshus i Skåne och behöver inte lägenheten i Göteborg. Men hyresnämnden anser inte att bevisen räcker och ger mannen rätt.

Mannen har hyrt tvårummaren i centrala Göteborg av en privat hyresvärd sedan 2007. För drygt tre år sedan fick han lov att hyra ut lägenheten i andra hand. Anledningen var att han skulle bo i sitt fritidshus i Skåne.

Förra våren frågade mannen om han kunde överlåta kontraktet till andrahandshyresgästen. Värden sa nej och uppmanade honom att säga upp hyresavtalet. Mannen vägrade. Då sa i stället värden upp kontraktet – för att kunna hyra ut lägenheten till någon som behövde bostad permanent.

Läs ocksåFyrbarnspappan misshandlade tidningsbud – familjen riskerar vräkning

Strax därpå skrev sig hyresgästen på Göteborgsadressen igen. Enligt värden var det enbart för att hamna i ett bättre läge vid en rättslig prövning.

När frågan hamnade i hyresnämnden argumenterade hyresgästen för att lägenheten är hans permanenta bostad, med hjälp av jurist från Hyresgästföreningen.

Mannen medgav att han velat överlåta kontraktet, men omständigheterna ändrade sig efter det. Vid närmare eftertanke kom hyresgästen fram till att åretruntboende i fritidshuset inte var en långsiktig lösning. Huset ligger långt från service och det är osäkert hur länge till han kommer att kunna köra bil.

Läs ocksåUtvandrad hyresgäst hyrde ut svart i fyra år − nu sägs kontraktet upp

Dessutom finns släkt och vänner i Göteborg, liksom ett nystartat projekt som kräver att han regelbundet är på plats.

Hyresvärden har bevisbördan. Men att mannen var folkbokförd i Skåne i två år och så sent som förra våren ville överlåta hyresrätten i Göteborg räcker inte som bevis på att hyresgästen nu har sin permanenta bostad i fritidshuset, anser hyresnämnden.

Enligt nämnden framstår hyresgästens uppgifter som trovärdiga och förklaringen till att han valt att flytta tillbaka till Göteborg är rimlig. Dessutom har mannen hörts under sanningsförsäkran, vilket innebär att det vore brottsligt att ljuga – då begår man mened.

Läs ocksåKommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst

Hyresgästen får alltså behålla kontraktet. Beslutet kan överklagas fram till 2 april.

Läs också Reste på semester istället för att betala hyran – hotas av vräkning Förhandlingarna om hyror i Vårgårda och Alingsås har strandat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.