Annons

Göteborgare mister kontraktet efter Airbnb-uthyrning

Göteborg Nej – göteborgaren som hyrde ut sin lägenhet så ofta att det liknade en hotellverksamhet får inte bo kvar. Det slår Svea hovrätt fast.
Foto: Skärmdump
Åker ut. Det hjälper inte att kvinnan tog bort annonsen från Airbnb när hon fick en rättelseanmaning. I oktober måste den 69-åriga kvinnan flytta från lägenheten hon hyrt sedan 1993.

I augusti 2016 registrerade sig en hyresgäst i centrala Göteborg på bostadsförmedlingssajten Airbnb. Han hyrde ut sin bostad med jämna mellanrum, utan att meddela hyresvärden.

Hyresvärden upptäckte annonsen i slutet av 2017 och uppmanade mannen att sluta med uthyrningen strax därefter. Trots det fanns annonsen kvar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värden sa upp kontraktet till sista januari 2018 men uthyrningen pågick i ytterligare två månader.

Hyresnämnden i Göteborg gav hyresvärden rätt att säga upp mannen, vilket Hem & Hyra berättat tidigare.

Hyresgästen drev saken till Svea hovrätt, där han också la till att han bor i lägenheten tillsammans med sitt barn. Men han fick inget gehör.

Annons
Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

Hovrätten delar hyresnämndens bedömning: mannen har inte uppfyllt sina skyldigheter som hyresgäst och därför får värden rätt att avsluta hyresavtalet.

Skälen är att andrahandsuthyrningen har varit så omfattande att den är jämförbar med hotellverksamhet och att den har fortsatt flera månader efter värdens uppmaning om att sluta.

Beslutet i Svea hovrättens kan inte överklagas.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

LÄS OCKSÅ:
Mer än varannan ung vuxen vill finansiera boendet med Airbnb

En av tvåhundra bostäder hyrs ut via Airbnb

Annons

Riskfritt att hyra ut ett rum via Airbnb

Airbnb ökar men hyresvärdar säger nej

 

Läs också Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.