Annons

”Riskfritt” att hyra ut ett rum via Airbnb

Nyheter Flertalet hyresvärdar säger kategoriskt nej till uthyrning via förmedlingssajten Airbnb. Men faktum är att man som hyresgäst har lov att hyra ut delar av sin bostad helt utan att be om tillåtelse – så länge man själv bor kvar och inte börjar tjäna för mycket pengar.
Airbnb:s logga och hand med pengar i lägenhet.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Uthyrningssajten Airbnb har kommit för att stanna, vilket vållar bekymmer för såväl fastighetsägare som bostadsrättsföreningar. Tidigare i sommar berättade Hem & Hyra att cirka två procent av lägenheterna och villorna i landets tre största städer finns tillgängliga för uthyrning via sajten. Kort därefter rapporterade Hem & Hyra om en undersökning från bostadsutvecklaren Veidekke som visade att  51 procent av Sveriges unga vuxna vill använda Airbnb för att kunna finansiera resor och boende – en önskan som Hyresgästföreningen avfärdade.

En rundringning bland landets hyresvärdar visar på ett unisont motstånd mot sajten och många fastighetsägare uppger att uthyrning via Airbnb kort och gott är förbjuden. Men faktum är att de inte har laga rätt att kategoriskt hindra hyresgäster från att använda Airbnb – om det rör sig om ett inneboende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Generellt krävs nämligen inget tillstånd från värden om man vill hyra ut delar av sin bostad, säger Lillemor Nordhöj, jurist på Hyresgästföreningen.

? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

– Men det krävs att du själv bor i lägenheten, under hela perioden. Det är först om man har en stor omsättning på gäster och får klagomål angående störning som det kan bli problem. Men är avsikten att hyra ut till en annan i ett längre perspektiv behöver man inte fråga värden om lov.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Hyresrådet Carl Rydeman instämmer i resonemanget. Rent lagmässigt finns inget tillståndskrav för att skaffa en inneboende – och det har ingen betydelse om man använder just Airbnb för ändamålet.

– I princip är den här typen av uthyrning tillåten. Har man ett rum man inte använder är det tänkt att detta ska kunna hyras ut, så länge det inte innebär besvär för värden. Och då ska värden först skicka en uppmaning om rättelse.

Den hyresgäst som väljer allt för stökiga inneboende eller har för stor omsättning på andrahandsboendet kan emellertid svårigheter.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Om hyresvärden vill ingripa måste han kunna hävda att uthyrningen innebär en olägenhet. Om hyresgästen hyr ut på löpande band kan man även hävda att lägenheten används för ett annat syfte än ändamålet, till exempel hotellverksamhet, säger Carl Rydeman.

Annons

Enligt grundprincipen ska hyran för en inneboende motsvara hur stor del av lägenheten man hyr ut. Har personen tillgång till halva lägenheten har man rätt att ta ut halva hyran. Om andrahandshyran varit för hög har den inneboende rätt att i efterhand vända sig till hyresnämnden och få det överskjutande totalbeloppet återbetalat.

Men med Airbnb öppnas möjligheten att ta ut mer än lovligt i hyra, eftersom en tillfällig besökare i landet är mindre benägen att vidta rättsliga åtgärder.

– Risken är stor att det här inte kommer till värdens eller hyresnämndens kännedom. Just det här håller man för närvarande på att se över. Om man ska göra överhyra förbjudet och införa böter för personer som tar ut mer än vad hyreslägenhetens faktiskt kostar.

Läs också Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.