Annons

Götenebostäder kräver rejäl höjning

Götene ​Kommunala Götenebostäder vill höja hyran med 5 procent nästa år. Det är det högsta krav som hittills kommit till Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Huvudskälet är de nya villkoren för allmännyttan som träder i kraft vid årsskiftet.

​Från och med årsskiftet ska kommunala bostadsbolag bedriva sin verksamhet enligt affärsmässiga principer.
Enligt Götenebostäders vd Roland Lundqvist blir det dyrare med borgensavgift, avkastnings- och vinstkrav samt att kommunala bolag ska ha marknadsmässig ränta gentemot kommunen.
– Vi har hittills sluppit betala till kommun och vet ännu inte vad vi kommer att behöva betala, säger Lundqvist.

Enligt hans kalkyler kan avkastningskravet maximalt komma att kosta drygt 200 000 kronor och om kommunen tar en borgensavgift på 0,25 procent gör det närmare 240 000 kronor på ett år. Till detta kommer ökade kostnader för bland annat fjärrvärme och sophämtning.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I budgeten ligger också satsningar på underhåll.
– Vi ligger lågt i dag och skulle behöva satsa mer på målning och tapetsering för att komma upp i en acceptabel nivå. Men underhåll är det första som får stryka på foten om vi inte får täckning för våra kostnader, säger Lundqvist.

Annons
Utöver hyreshöjningen för bostäder vill bolaget höja hyran för p-platser och garage med 5 procent och tillvalslistan med 2,5 procent. Den som har hushållsel i hyran kan räkna med extra fördyring för det.
– Vi kan konstatera att bolagens hyreskrav är ovanligt tuffa över lag i år men vi förväntar oss att hamna på en mer rimlig nivå, skriver Hyresgästföreningens förhandlare Pär Sundén i en kommentar till yrkandet.
 
Förhandlingarna startar 17 november.
 
Relaterat: Läs mer om de nya villkoren för allmännyttan(SABO, öppnas i ny sida)

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Hyrorna klara för 404 lägenheter i Götene Svedalahem kräver höjda hyror nästa år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.