Annons

Gränspolistips bakom avslöjad svartuthyrning

Malmö Värden misstänkte att hyresgästen hyrde ut svart. Nu sägs hyreskontraktet upp, efter att gränspolisen och en delgivningsman tipsat om att kvinnan inte finns på adressen. "Generellt ger vi inte information till fastighetsägare", säger Mats Ringsbacka, gruppchef på gränspolisen.

Redan från början hade hyresvärden uppgifter om att det kunde pågå svartuthyrning i tvårummaren på Rosengård. I februari i år kom sedan ett tipsmejl till Rosengård fastigheter från polisen som bekräftade misstankarna:

“Enligt data innehas lägenheten av en kvinna född [årtal]. Lägenhetsinnehavaren fanns inte i lägenheten och ingen av personerna kände till vem som stod för kontraktet. Detta är för er kännedom och ev åtgärd”, stod i mejlet som skickades av en kriminalinspektör vid gränspolisen. Han berättade även att polisen hade knackat dörr i huset när de hittat tre utländska medborgare i lägenheten och som saknade tillstånd att vara i Sverige.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Enligt Mats Ringsbacka, gruppchef på gränspolisen i region syd, finns inget etablerat samarbete mellan polis och hyresvärdar i jakt på svartuthyrare.

– Det finns inget formaliserat som gör att alla jobbar på samma sätt. Det är individuellt för varje polis. Generellt ger vi inte information till fastighetsägare. Det skulle vara svårt. Malmö är stort och det finns för många fastighetsbolag, säger han.

Annons

Läs ocksåNytt övervakningssystem ska avslöja personer som hyr ut i andra hand

Hyresvärden skickade ut ett varningsbrev till kvinnan på Rosengård. Senare hörde även en delgivningsman av sig och berättade att han hade träffat nyinflyttade i lägenheten. Men inte kvinnan på kontraktet som var den som han letade efter. När värden gjorde ett eget besök visade det sig stämma.

Hyresvärden har sagt upp kontraktet och nu lämnat fallet vidare till hyresnämnden. Uppsägningen motiveras med att kvinnan har hyrt ut lägenheten utan tillstånd.

Annons

Hem & hyra har tidigare rapporterat om gränspolisens samarbete med hyresvärdar i Blekinge men då i motsatt riktning, att polisen bett fastighetsägare tipsa om lägenheter där det skulle kunna finnas papperslösa. I det fallet backade senare polisen.

Läs ocksåUnik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyraHem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu har en göteborgare fått sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

Inom kort kan fler svartuthyrningar av den här typen komma att involvera polisen, om hyran är för hög. Den första oktober ändras lagen så att den som hyr ut svart, och till överhyra, riskerar upp till två års fängelse. Redan nu hårdsatsar bostadsbolaget MKB i Malmö mot svartuthyrning genom en specialgrupp som utreder misstankar. Det senaste året har omkring 150 hyresgäster valt att flytta efter att kontaktats av MKB:s grupp.

Läs också Skånepolis inför rätta för adressfusk – hyresvärden misstänkte svartuthyrning i Stockholms innerstad Unik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning? Kvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.